Novinar BIRN-a BiH dobitnik međunarodne nagrade “Fetisov”

Vijesti 10. feb 202221:46 0 komentara

Novinar Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Haris Rovčanin dobitnik je međunarodne nagrade “Fetisov” za 2021. godinu u kategoriji za izvanredan doprinos miru.

Organizatori nagrade “Fetisov” objavili su 10. februara 13 pobjednika u četiri kategorije najavljujući dodjelu nagrada 22. aprila ove godine u Švicarskoj.

Serijal od četiri teksta Rovčanina nagrađen je za izvanredan doprinos miru.

Pobjednike je u videu objavljenom na društvenim mrežama nagrade najavio Aidan White, počasni savjetnik novinarskih nagrada “Fetisov” i predsjednik organizacije “Mreža za etičko novinarstvo”.

On je rekao da je međunarodni žiri ove godine imao rekordan broj prijava i da je “napravio sjajan izbor svjetski važnih priča”.

“One pružaju uvid u vrhunski napisane priče zasnovane na činjenicama i hrabrom izvještavanju”, rekao je White dodajući kako pobjednici dolaze iz različitih kultura i sa različitim iskustvim ali da svi dijele strast prema kazivanju istine.

“Svaka priča ovdje je nevjerovatna, vrijedna na svoj način, sjajni primjer posvećenog i neustrašivog novinarstva. Zajedno, ove priče su neprocjenjiv skup dokaza da novinarstvo, uprkos svim pritiscima i prijetnjama sa kojima se suočavaju redakcije, nastavlja praviti razliku u globalnim naporima za transparentnost, humanost i demokratiju”, kazao je White.

On je objasnio da će organizatori na ceremoniji u aprilu otkriti koje od prva tri mjesta su nagrađene priče osvojile.

Četiri teksta Rovčanina, od kojih je u dva koatorica i Albina Sorguč, koja je u vrijeme objave teksta bila dio tima BIRN-a BiH, izabrani su među tri pobjednika u kategoriji za izvanredan doprinos miru.

Serijal koji je ušao u uži izbor sadržava dva istraživanja – o neprocesuiranim za genocid u Srebrenici “Komandanti vojne policije izbjegli odgovornost za srebrenički genocid” i “Dokumenti otkrivaju vezu članova ravnogorskih i četničkih udruženja sa ratnim zločinima i ekstremizmom“, te reportažu “Porodice vojnika Armije BiH iz ‘Vranice’ 28 godina čekaju pravdu i traže nestale“, i analizu “BIRN Fact Check: Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu nasuprot sudski utvrđenim činjenicama”.

Međunarodna nagrada “Fetisov” promovira univerzalne ljudske vrijednosti, poput časti, pravde, hrabrosti i plemenitosti, kroz primjere izvanrednih novinara širom svijeta, dok “njihova služba i posvećenost doprinose mijenjanju svijeta nabolje”.

U ovoj kategoriji ostali dobitnici su sirijsko-švedski dvojac Ali Al Ibrahim te Khalifa Al Khuder s pričom “Sirijska zlokobna, ali unosna trgovina mrtvim tijelima”, i Olatunji Ololade iz Nigerije s pričom “Dječaci koji su zamijenili nogomet za metke”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!