Novinare ušutkuju metalnim palicama, bokserima: Epilog-krvave glave

Vijesti 28. aug 202321:01 0 komentara
N1 / Ilustracija

Priča o pravosuđu i njegovoj reformi često zapne na tužiteljstvu. Da je tako svjedoče i novinari koji su bili mete brojnih napada. A kada se napadne javna riječ, kažu, porazno je što sustav spava.

Ušutkivanje novinara metalnim palicama, ili željeznim bokserom, brutalnost napada ista, nijanse se razlikuju.

Epilog-krvave glave.

Prije par dana bio je Mirza Dervišević, prije pet godina Vladimir Kovačević, sutra već bilo ko.

Iskusni novinar iz Banjaluke napadnut je ispred svog stana, a nalogodavci nikada nisu pronađeni.

“Niko nije prstom mrdnuo da nam otkrije ko su nalogodavci napada. Ako pitate tužilaštvo, a ja sam ih pitao u nekoliko navrata, oni će reći da su učinili sve da otkriju imena nalogodavaca. A to”sve što je u njihovoj moći” svodi se na to da su oni pitali napadače/počinioce da li postoji nalogodavac i da su im ovi odrično odgovorili. Dakle, oni su, kako to kažu pravnici, poklonili punu vjeru iskazima napadača, bez obzira na to što sam na prvom saslušanju ili davanju izjave nakon što sam izašao iz bolnice rekao na koga sumnjam i zbog čega. Doduše, i tada, kao i sada kažem da to ne mogu dokazati, da su to samo moje sumnje zbog nekih stvari odranije i prijetnji, međutim, oni ta lica nikada nisu pozvali makar da uzmu izjavu od njih, da na neki način opovrgnu makar te moje sumnje”, kazao je Kovačević.

Ne da nisu pozvali one za koje Kovačević sumnja da su nalogodavci, već u Tužilaštvu dan danas tvrde da oštećena strana nije navela sumnjivce.

“Nismo došli do bilo kakvih saznanja o postojanju nalogodavca napada na pomenutog novinara, niti smo u bilo kojem dokazu našli osnov sumnje za otvaranje istrage protiv nekog lica koje je navodno naložilo napad na novinara Kovačević Vladimira. U svom iskazu u svojstvu svjedoka novinar Kovačević Vladimir je tražio da se otkrije nalogodavac napada na njega, ne tvrdeći da zna o kome se radi, a nije ponudio ni bilo kakav osnov sumnje koji bi tužioca navelo da otvori istragu u tom pravcu”, naveli su iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Za tužioce je dakle napad “navodno” naložen. A Marko Čolić i Nedjeljko Dukić, osuđeni na pet odnosno četiri godine zatvora za pokušaj ubistva Kovačevića, tek tako su izgleda iz dosade nasred ulice odlučili- nalupati novinara po glavi.

I sad se slobodno šetaju gradom.

Iza ćoška vrebaju novinare kritičare. No, da li je to baš tako, da “besposleni” građani, pa čak i oni sa policijskim dosijeom tek tako napadaju novinare bez motiva i bez nalogodavca.

Više u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!