Novinari: Da li ishod sastanka znači da koalicija postoji? Čović: Sve ovisi o jednoj stvari

Vijesti 01. jul 202416:58 0 komentara
N1

Na današnjem sastanku državne koalicije održanom u Mostaru dogovoreno je da će se budžet institucija Bosne i Hercegovine naći na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak, te da se u hitnoj proceduri usvoji u oba doma državnog parlamenta.

Nakon sastanka se medijima obratio predsjednik HDZ-a Dragan Čović, saopštivši kako se budžet može brzo očekivati, kao “i sve druge aktivnosti koje nam trebaju kako bi na jesen mogli otpočeti pregovarački proces dok je Mađarska predsjedatelj EU.”

Osim dogovora vezanog za budžet, postignut je i zajednički zaključak za kojeg je Čović rekao da definiše stvari na kojima će vladajući zajedno raditi u narednih mjesec dana kako bi se stvorio ambijent u kojem bi zakonodavna i izvšrna vlast mogle normalno funkcionirati.

Zaključci se, dodao je Čović, fokusiraju na ekonomske, a ne političke aspekte.

Na upite novinara o tome da li ishod sastanka znači da koalicija postoji, Čović odgovara kako to ovisi o tome da li će danas dogovoreni budžet biti usvojen u četvrtak.

Naglasio je i da će naredna sjednica Vijeća ministara BiH biti održana u Mostaru, te da je sve vezano za budžet realno za očekivati da će biti obavljeno u narednim danima.

O novonastaloj situaciji u Domu naroda BiH

Mediji su Čovića, inače predsjedavajućeg doma, upitali i kakav rasplet situacije očekuje, te može li doći do toga da se oba delegata nastave pojavljivati na sjednicama.

“Dom naroda ima svoje goste na sjednicama, tako da svako može doći, a poslovnički se zna ko sjedi za stolom i odlučuje”, naveo je.

Smatra kako ‘peti delegat’ ne može uticati na rekonstrukciju državne koalicije, a kao razlog za to navodi činjenicu da su bile izuzetno rijetke situacije u kojima je parlamentarna većina glasala ujedinjeno u različitim domovima Parlamenta BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!