Novinari na meti Jasmina Mulahusića: Tužilaštvo BiH vrši istražne radnje

Vijesti 23. mar 202319:38 1 komentar
Facebook

60 dana javne rasprave ostalo je do konačnog usvajanja zakona koji novinari vide kao ugrožavanje slobode govora. U međuvremenu, slobodni da ih napadnu, uvrijede, prijete im - su mnogi.

Sami novinari, praksa pokazuje, na zakon se ne mogu osloniti.

“Fuksa nas dehumanizira.” “Unuke će im moja porodica progoniti.” “Svinjo prljava.” “Droljo…” Ovo su samo neke od poruka i komentara – uvreda, prijetnji i kletvi koje su upućene novinarki Daliji Hasanbegović – Konaković i koje je ona objavila javno na svom twiter nalogu.

Pročitane su, ako je uopšte moguće praviti gradaciju među najgnusnijim izrazima, “najmanje” užasne i proste, većina njih nije prikladna čak ni za citiranje. Dan nakon što je Dalijina objava prenesena na portalu N1, na FB profilu koji je izvor velikog dijela te objave, osvanula je reakcija u kojoj je prozvan direktor N1 televizije, Amir Zukić.

Imena mnogih novinara bila su nerijetko u fokusu objava na profilu Yasmin Mulahusein. U odgovoru iz Tužilaštva BiH na upit o aktivnostima preduzetim povodom djelovanja Jasmina Mulahusića, vlasnika pomenutog profila, navode:

U Tužiteljstvu BiH ima u radu više predmeta koji se odnose na navedenu osobu.

Više u prilogu Ivane Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare