Novo Sarajevo: Iz Općine tvrde da ruše nelegalne objekte, mještani protestuju

Vijesti 10. apr 202316:34 1 komentar
N1

Za utorak ujutro najavljen je početak rušenja nekoliko privatnih objekata (garaža) u općini Novo Sarajevo, na lokalitetu Pofalići. Mještani su još tokom vikenda ustali protiv odluke, a za sutra najavljuju kako će ponovo okupljeni stajati protiv rušenja, jer tvrde da dozvole imaju na svojoj strani. Iz Općine Novo Sarajevo ih demantuju, navodeći da se radi o nelegalno izgrađenim objektima.

Mještani ulice Zahira Panjete kontaktirali su medije, tvrdeći da za garaže kojima se sprema rušenje posjeduju svu potrebnu dokumentaciju. Razgovarali smo sa Sanitom Serdarevićem, čija sestra, zet i troje djece žive na lokaciji, a rušenje njihovog objekta zakazano je za dane Ramazanskog Bajrama.

“Oni su kuću kupili prije 12 godina, a još od vremena prije rata ona ima urbanističku dozvolu. Red garaža i kuća do njih isto tako. Međutim, tu je i stub Elektrodistribucije. Iz Elektrodistribucije su se javili i rekli da ne smeta”, tvrdi on.

Sutra počinje rušenje jedne garaže, a one koja pripada njegovoj sestri zakazano je za predstojeći Bajram.

“U ulici Zahira Panjete, od broja 1 do broja 444, rekli smo svi izaći”, rekao je, iznoseći i svoju tvrdnju kako im je uposlenica općine usmenim putem prijetila da “će im i kuću srušiti ukoliko se budu bunili”.

Dodao je kako će tokom sutrašnjeg rušenja biti prisutan i policijski kordon te da mještane dodatno uznemirava činjenica da se sve odvija tokom ramazanskih dana.

Glavna općinska inspektorica: Radi se o nelegalnim objektima

Nadležni spomenute prijetnje oštro demantuju.

Aida Medošević, glavna općinska inspektorica, za N1 je navela je kako Služba za inspekcijske poslove ne bi kretala u izvršenje ovog rješenja za one objekte koje imaju dozvole.

“Svi objekti koji se nalaze na spisku za prinudna izvršenja su oni nad kojima se provedeni upravni postupci što podrazumijeva donošenje Rješenja o rušenju, uklanjanju i zaključka o dozvoli izvršenja”, rekla je Medošević.

U konkretnom slučaju, odnosno za spomenute objekte, postupci su provedeni  još 2018. godine.

“Utvrđeno je da se ne mogu legalizovati niti sa potencijalnim oglašavanjem neke nove legalizacije”, tvrdi Medošević.

Dodala je da je da za to postoji nekoliko razloga.

“Izgrađeni su na nestabilnom terenu, u zaštitnom pojasu dalekovoda, te ne ispunjavaju uslove koje propisuje Odluka o provođenju Regulacionog plana Pofalići, gdje su definisani uslovi za građenje objekata za parkiranje i garažiranje vozila”, rekla nam je Medošević.

Kaže da su općinske procedure jasne, s obzirom da investitori nisu sami pristupili uklanjanju svojih objekata.

Dodaje da su investitori u više navrata bili u Službi za inspekcijske poslove Opštine Novo Sarajevo, te da su dobili upute na koji način se Rješenje može odgoditi ili otkazati.

Napomenula je da su postupci prinudnog izvršenja redovni poslovi, da su u ovom terminu bilo zakazano njih 15, kao i da su svi ostali protekli bez problema.

Drugim riječima, tvrdi da se radi o nelegalnim objektima, te da su po spisku za uklanjanje morali doći na red. Ograđuje se od tvrdnji mještana kako im se prijetilo “da će i kuće doći na red”, tvrdeći kako su navodi neistiniti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare