NSRS sutra o kleveti: Puki izvršioci jednog čovjeka ili čuvari demokratije?

Vijesti 17. jul 202320:17 0 komentara
N1

Narodna skupština Republike Srpske zasjeda sutra, a na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji podrazumijeva i "kriminalizovanje klevete". Najavljeni su i protesti.

Protiv klevetnika, ali za klevetu kažnjivu u građanskoj parnici, jasni su novinari. Sedam mjeseci od prvog tvita prvog čovjeka Republike Srpske, ponavljaju isto: “Ne gušite slobodu javne riječi, opasno je i nedemokratski, privatni interes političara ne smije biti iznad opšeg javnog interesa građana.”

“Svaki put kada budete pisali tvit, fb status, staćete, razmisliti da li sam ja pod udarom Krivičnog zakonika, da li sam iznio nešto što bi se moglo smatrati klevetom, ili nešto što bi se moglo smatrati iznošenjem ličnih i porodičnih prilika, gdje istinitost iznešenog nije predmet dokazivanja…”, rekao je advokat Aleksandar Jokić.

Nekoliko desetina predstavnika civilnog društva i medija sutra će sigurno biti na Trgu Krajine. Kod megafona slobode protestni skup zakazan je za 9 časova. Šetaće se do Narodne skupštine Republike Srpske, gdje u 10 časova počinje redovna sjednica, na kojoj bi se trebao naći i sporni zakon.

“To je poraz za demokratizaciju društva. Mislim da sve argumentovane kritike koje su bile upućene zakonodavstvu nisu doprle do njihovih ušiju. Znalo se da će jedan takav zakon da se donese. Čovjek koji stoji iza toga, dao je jasan nalog, ostali su puki izvršioci, ostali su nalog morali da izvrše”, rekla je politička analitičarka Tanja Topić.

Nismo izvršioci, već čuvari demokratije, poručuju SNSD-ovi poslanici u NSRS. Kroz ruke predsjednika zakonodavnog odbora danas je prošao Prijedlog novog Krivičnog zakonika.

“Ostajemo definitivno pri tome. Mediji ne treba da budu zabrinuti, treba da budu zabrinuti oni koji ne govore, ne pišu istinu. Ta kleveta o kojoj se mnogo priča je sastavni dio mnogih zakona u EU, zato me buni ponekad i nisu mi jasne da tako kažem intervencije sa zapada gdje se to predstavlja kao udar na slobodu govora, a u svim tim zemljama imamo upravo to. Prijedlog zakona se u odnosu na nacrt dosta promijenio”, rekao je predsjednik Zakonodavnog odbora NSRS Mladen Ilić.

“Vlast da se urazumi, vladanje silom-represijom nije vlast, nego teror”, poručuju iz SDS-a. I druge opozicione partije PDP, za pravdu i red Narodni front najavili su podršku sutrašnjem skupu.

“Neko od vas danas napiše kolumnu da smatra da je neprikladno, sramotno da Vlada RS poziva i pritišće svoje službenika da dođu na koncert pjevača kojem je glavni hit: Gotov je, gotov je ubiće ga žena, ušao je u treći karton hajnikena. Neko iz Vlade može da podnese krivičnu prijavu, ako je zakon usvojen to će biti krivično djelo, može da vas goni po svim procedurama za krivično gonjenje, rekao je Igor Crnadak iz PDP-a.

Tiha podrška novinarima protiv zakona stiže od pojedinih javnih ličnosti, ali i sindikata.

Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS je u “Danu uživo” kazao kako ovim dobijamo “Sjevernu koreju u srcu Evrope”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!