NSRS usvojila deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda

Vijesti 02. jul 202420:12 1 komentar
N1

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici deklaraciju o "zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda" koja je predložena na "Svesrpskom saboru" koji je održan u junu u Beogradu.

Navedena deklaracija je usvojena sa 62 glasa za i tri protiv.

Uz Deklaraciju, usvojeni su i zaključci koje su usaglasili klubovi zastupnika. Zaključci su usvojeni sa 62 glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim.

Klubovi poslanika SDS-a i PDP-a povukli su amandmane, prenosi RTRS.

U nastavku pročitajte zaključke Deklaracije koja ja usvojena:

1. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da su se birači u Republici Srpskoj na referendumu održanom 25. 09. 2016. godine izjasnili da se 9. januar obilježava i praznuje kao Dan Republike Srpske i Krsna slava.

2. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je Sretenje 15. februar potrebno definisati kao Dan svesrpske državnosti koji treba ujedinjeno obilježavati i proslavljati zajedno sa Republikom Srbijom.

3. Zadužuje se Vlada Republike Srpske da, u saradnji sa predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, formira Organizacioni odbor za obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske.

4. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da usvajanjem i stupanjem na snagu Zakona o imunitetu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 39/24) ne postoje prepreke da za člana Organizacionog odbora za obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske može biti imenovan i nosilac izvršne vlasti.

5. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja, saopćeno je iz NSRS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare