Osobe s invaliditetom o izmjenama zakona: Samo 1. korak ka ispravljanju nepravde

Vijesti 17. feb 202313:36 0 komentara
N1

Predstavnici Unije i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH održali su sastanak sa predsjedavajućom Predstavničkog doma federalnog parlamenta Mirjanom Marinković Lepić i predstavnicima kluba Naše stranke u Parlamentu BiH. Razgovarali su o nacrtu Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom.

Cilja sastanaka je da se usvoji Zakon sa svim elementima koji ukidaju diskriminaciju osoba sa invaliditetom i poboljšavaju njihov položaj u društvu.

“Ovaj sastanak bih mogao ocijeniti kao veoma pozitivan, obzirom da nismo naišli ni ja jednu tačku oko koje se razilazimo. Razgovarali smo i to tome da nakon što taj nacrt uđe u Parlament i što se održi rasprava, uđe u javnu raspravu i da nakon javne rasprave da taj prijedlog Zakona sa onim izmjenama koje smo mi predložili i koje će vjerovatno predložiti i predstavnici još nekih udruženja, da će takav Zakon biti usvojen i implementiran u najskorije moguće vrijeme”, kazali su iz Unije.

Pored toga, žele upoznati zastupnike i javnost o svim problemima na koje nailaze osobe sa invaliditetom.

“U međuvremenu, naš je zahtjev da se održi tematska sjednica Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH na kojoj ćemo upoznati i zastupnike, ali i javnost u Federaciji o svim problemima ove populacije, zatražiti da se u što skorijem roku usvoje i drugi zakoni, tu prevashodno mislimo na Zakone o personalnoj asistenciji i Zakon o upotrebi znakovnog jezika, a takođe i o zapošljavanju osoba sa invaliditetom”, istakli su.

Smatraju da je usvojena Izmjena zakona o socijalnoj zaštiti i zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa djecom samo prvi korak ka ostvarivanju konačnog cilja.

“Mislimo da tu nema nikakvog razloga za slavlje ili bilo kakve ocjene da se radi o bilo kakvom istorijskom trenutku. To je samo prvi korak da ispravljanju velike nepravde koja je učinjena osobama sa invaliditetom još od 2009. godine. To je samo prvi korak, ali pod uslovom da Vlada nađe novac za to”, izjavili su.

Vahidin Nurkić, član Unije i predsjednik Udruženja građana “Imam pravo” iz Tuzle, osvrnuo se na navode iz medija koji govore o milijardama konvertibilnih maraka vezanih za ovaj Zakon i demantovao ih.

“Želim demantovati navode iz medija da Unija traži nekakav sistemski zakon koji će koštati milijardu. Ovde se ne radi ni o kakvim milijardama maraka, mi tražimo realan zakon koji bi uz jučerašnjih usvojenih 120 miliona, koštati još možda 80 do 100 miliona maraka”, rekao je Nurkić.

Zastupnik Naše stranke, Amir Purić, dodao je da je ovo dobar način, da se odmah, početkom godine sistematski počne raditi na ostvarivanju ciljeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!