O napadu na aktiviste u Banjaluci: “Imamo totalnu apatiju i depresiju kolektiva”

Vijesti 23. mar 202312:51 0 komentara

U subotu u Banjaluci maskirani huligani napali su grupicu od 15-ak aktivista BH povorke ponosa. Policija ih nije zaštitila, ali ni građani. Skoro šest mjeseci prošlo je od izbora u BiH - šta smo dobili na političkoj sceni? Da li se Zakonom o kriminalizaciji klevete guši sloboda medija, sloboda javne riječi, sloboda govora? Gosti Novog dana su Milica Pralica, Elma Slabić i Slobodan Blagovčanin, mlade aktivistkinje i aktivista.

Povodom napada na aktiviste, ali još više nereagovanja civilnog sektora i nepružanja pomoći novinarki u Banjaluci, današnji gosti jednoglasno su izrazili zabrinutost za bh. društvo u cjelini.

“Mi imamo više problema, to je raslojavanje civilnog sektora, neprepoznavanje da su problemi drugih ljudi i građana ove države ustvari i naši problemi, ali i svakako te mlake reakcije Međunarodne zajednice nekako kao da daju zeleno svjetlo politici režima Milorada Dodika, a to smo mogli i juče da vidimo u javnoj raspravi NSRS”, kazala je Milica Pralica.

Reakcije Međunarodne zajednice, stranih ambasada, ali i univerzitetskih profesora, akademskih građana, povodom Zakona o kriminalizaciji klevete i uvrede koji je trenutno u fokusu u Republici Srpskoj, nisu dovoljne i veoma su mlake, te se stiče utisak da podržavaju politiku Milorada Dodika, složno su izjavili naši gosti. Dodali su da je jedan od poraza i nereagovanje civilnog društva, jer je vrlo vjerovatno da bi se ovakav Zakon mogao preliti i na cijelu državu.

“Po pitanju ovog Zakona, zaboravljamo da BiH, za koju svi želimo da je ujedinjena, da budemo ujedinjen narod, da se ne svađamo međusobno, međutim pravimo te granice po principu ‘nek crkne komšiji krava, neka nije meni’. Ostaćemo vrlo naivni ako reakcije ostanu vrlo mlake”, dodala je Elma.

Slobodan Blagovčanin, javio se iz Tuzle, te kazao da bismo se usvajanjem ovog Zakona vratili nekoliko koraka unazad, s obzirom na činjenicu da je on izmijenjen prije dvadesetak godina.

“Sa jedne strane, kada bismo mi živjeli u uređenom društvu koje ne teži ka diktaturi i ovakvom režimskom djelovanju, svakako da je važno za svako društvo da pronađemo mehanizme, da se borimo protiv govora mržnje, laži, klevete u javnom prostoru. Međutim, sa druge strane, ovde je jasno da to nije cilj donošenja ovog Zakona. BiH je jedna od država sa najslabijim standardom, sa najslabijim primanjima i kada naša prosječna ili najniža primanja uporedite sa kaznama, vi vrlo lako dođete do zaključka da zbog klevete ili laži možete i do nekoliko godina provesti u zatvoru, ukoliko niste u mogućnosti da platite kaznu”, kazao je.

Smatraju da građani i građanke nisu sasvim sigurni kakve posljedice mogu da budu donošenjem ovog Zakona, te smatraju da su informacije iznesene u javnost vrlo pametno i koncizno.

“Imamo jednu cijelu spiralu zla, ali i jednu totalnu apatiju i depresiju kolektiva i građana koji su prije svega možda odustali od sebe, ali i od borbe za bolje i demokratskije društvo u BiH”, zaključila je Elma.

Napominju da smo u poslednjih mjesec dana imali 3 situacije u kojima se pokazao “nasilni ekstremizam”, kako ga je nazvao Slobodan, prema manjinskim grupama i novinarima, te izrazili zabrinutost zbog toga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!