Obilježen Dan MUP-a RS: “Protiv kriminala, za građane”

Vijesti 03. apr 202319:10 1 komentar

Moderna, jaka i snažna policija sposobna je suočiti se sa svim sigurnosnim izazovima. Upravo takvu policiju vjeruju da imaju u Republici Srpskoj. U toku je podmlađivanje, a u naredne tri godine umirovit će se čak 1.500 policajaca. Povodom 4. aprila, dana entitetskog MUP-a, održana je i pokazna vježba.

Šta kada zaprijeti opasnost, sa zemlje, iz vazduha? Otmičari, pljačkaši banaka, ubice, ili bilo koji prestupnik, moraju da znaju da policija u suprotnom timu. Protiv kriminala. Za građane.

Na pokaznoj vježbi svoju spremnost i odlučnost da zaštite mir i bezbijednost pokazalo je oko 60 pripadnika MUP-a RS.

“Imali ste priliku da vidite tehniku spuštanja brzim užetom, element potjere sa tri vozila uz prinudno zaustavljanje, korištenje službenog psa. U toku svoje karijere imao sam mnogo opasnih stuacija, ne mogu da izdvojim najopasniju”, rekao je Slaviša Trifković, pomoćnik komadanta Žandarmerije MUP-a RS-a.

Opasnost u oči gledaju i mnoge žene policajke. U muškom svijetu, na Balkanu sa izazovima i stereotipima bore se hrabro.

“Žena u policiji je vrlo zahtjevan poziv, ali kao što sam rekla, ljubav prema poslu nam pomaže da izdržimo u svim okolnostima i izazovima”, kaže Branka Jelić, policijski službenik PU Banjaluka.

SAJ, Žandarmerija, helikopterska jedinica, pored vježbe na Trgu Krajine, predstavili su i opremu koju koriste.

Sve je obišao i resorni ministar. U šali kaže da u zadnje vrijeme sve više naređenja dobija od novinara.

“S vama se nije šaliti”, kaže Siniša Karan.

Nema šale, ali bilo je smjena. Siniša Karan negira da su funkcije izgubili kadrovi zbog bliskosti sa bivšim ministrom Draganom Lukačem. Sve je, objašava, prosto kretanje u službi:

“Ovdje je fluktuacija kadrova prirodni tok u MUP-u. Načelnik PU Banjaluka je sada načelnik policije RS ,dakle on je unaprijeđen, ne smijenjen s toga aspekta. Ja sam 17.ministar unutrašnjih poslova , ni jedan nije smijenjen, nego je dao svoj puni doprinos u datom momentu. Čak, ako bi izuzeli dva ministra koji su bili malo duže, ni jedan nije bio ni godinu dana, pitanje je hoću li i ja biti. Ali to neću smatrati smjenom, nego napretkom. Dati mogućnost mladim kadrovima da osvježe policiju, zanovite kadrove. Vidite da je naša policija podmlađena na ulicama”, dodao je Siniša Karan, ministar MUP-a RS-a.

Veliki broj policajaca koji je u ratu počeo raditi , ove i u naredne tri godine odlazi u penziju. Njih čak 1.500. U MUP-u će, što zbog kadrovske popune, što zbog kvaliteta obuke, od ove školske godine uvesti srednju školu unutrašnjih poslova. Moći će je upisati mladići i djevojke nakon završena prva dva razreda bilo koje srednje škole, dakle sa 17 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare