Obilježen Dan vojske i 3. puka: ”Dok bi oni da ginu za BiH, mi bismo da živimo za RS”

Vijesti 10. maj 202413:01 0 komentara
N1

U kasarni Kozara obilježena je godišnjica osnivanja bivše Vojske Republike Srpske, čiju tradiciju baštini 3. RS puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Služenjem parastosa poginulim borcima i civilnim žrtvama rata počelo je obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske.

Raport je predat članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović.

Pritisci traju i danas, nećemo da se odreknemo naše imovine, nadležnosti. Pritiske trpimo i zato što nećemo da priznamo pravo neizabranom strancu koji se ponaša kao kolonijalni upravnik. Dok mnogi zveckaju oružjem i prijete ratom, mi odbacujemo sukobe i pozivamo na mir. Dok neki u FBiH kažu da bi im bilo drago da poginu za BiH, mi kažemo da nam je drago da živimo za RS“, istakla je.

Obilježavanju su prisustvali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri, poslanici, ali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Komandant Trećeg pješadijskog puka Sreten Milošević rekao je da se sa ponosom sjeća “osnivanja VRS 12.maja 1992”.

“Ova slavna vojska dala je ogroman doprinos stvaranju RS. Velika je cijena slobode, ogromne su žrtve”, naglasio je Milošević.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njenih pripadnika poginulo je tokom rata, navedeno je.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku komandantu Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH brigadiru Sretenu Miloševiću, pripadnicima puka Oružanih snaga BiH, kao i nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske povodom 12. maja.

“U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam iskrene čestitke povodom obilježavanja 12. maja”, Dana Vojske Republike Srpske, rekao je Dodik.

Istakao je da je Vojsku Republike Srpske stvorio srpski narod.

“Ona je narodna i odbrambena, a 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske je jedan od važnijih datuma u našoj istoriji”, naveo je Dodik.

Naglasio je da je pod vodstvom Vojske Republike Srpske odbranjena Republika Srpska koja je formirana 9. januara.

“Odbranjeni su životi, vjekovna ognjišta i materijalna sredstava. Nikada ne smijemo zaboraviti herojstvo, hrabrost, čast i odvažnost pripadnika Vojske Republike Srpske koja je časno branila svoj narod u proteklom ratu. Izražavam posebnu zahvalnost svima koji su svoje živote i zdravlje ugradili u temelje Republike Srpske, a naša dužnost je da čuvamo tekovine i sjećamo se”, naveo je u čestitci.

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović istakao je dobru saradnju sa Euforom i misijom Altea.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!