Obilježen Dan vozača: “Biti šofer nekada i danas, velika razlika”

Vijesti 15. jan 202319:15 0 komentara

Sretni su vozači i automehaničari koji 15. januar obilježavaju kao svoj dan. Defilovali su ulicama Sarajeva i Tuzle. Oni koji nisu sretni ovdje, odavno su dali gas put Evrope.

Oldtimeri, putnički automobili, kamioni, autobusi, specijalna vozila prodefilovala su danas Tuzlom u čast svih vozača i automehaničara koji su sve traženiji u današnje vrijeme. Vozili oni u ovoj zemlji ili na nekim evropskim putevima.

“Sve je kako se čovjek navikne. Kao što rade ovi ovdje, tako i mi tamo. Naviknemo se na njihovu policiju, uslove, sve. Ja sam zadovoljan, za sada. Vidjet ćemo šta će biti dalje”, kazao je vozač Mirza Sadiković.

Neki su odlučili ostati i voziti na domaćem terenu poput Amir Behe koji je vozač 24 godine i ima vlastiti kamion. Kaže da je teško i da razumije one koji odlaze u Evropu.

“Najveći razlog je što je malo para. Male plate, ljudi idu u Evropu gdje su veće plate”, kaže vozač Amir Beha.

Oni koji su zaradili penzije za volanom, kažu da je biti šofer nekada i danas, velika razlika.

“Puno lakše nego prije. Vozila su bezbjednija, bolje kočnice, bolji volani. Kada sam ja počinjao voziti bio je drveni volan, kako mi to kažemo. To je mehanički volan, morao si imati puno snage da ga okrećeš, posebno na krivinama. sada je sve hidraulika, modernizacija je došla”, kazao je Rašid Čehajić, penzionisani vozač.

I stari i mladi vozači okupljeni su u udruženje koje postoji od 1957. godine u Tuzli.

“Gledamo da to opstane, da bude na nivou kako je bio prije. Svečani defile traje 66 godina. Jako je malo udruženja koja su opstala u ovom vremenu”, kazao je Aljo Aljić, Udruženje vozača i automehaničara TK.

Precizni podaci koliko je vozača napustilo BiH, ne postoje, ali je evidentno da firme sve češće anagažuju penzionere. U međuvremenu, mlađi vozači daju gas kroz Evropu zarađujući višestruko više od svojih kolega u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!