Obilježen Međunarodni dan menstrualnog zdravlja: “Zajedno za svijet u kojem menstruacija nije tabu”

Vijesti 28. maj 202416:53 0 komentara
UNFPA

Današnje obilježavanje Međunarodnog dana menstrualnog zdravlja predstavlja važan korak ka osvješćivanju i osnaživanju zajednice u vezi s ovom bitnom temom. Pod motom "Zajedno za svijet u kojem menstruacija nije tabu", održane su aktivnosti koje su usmjerene na educiranje, osnaživanje i rušenje tabua povezanih sa menstruacijom, saopćeno je iz agencije Ujedinjenih nacija za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA).

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja, četiri osnovne škole u Sarajevu su imale tematske časove posvećene unapređenju menstrualnog zdravlja, koje su realizirali nastavnica i učenice Srednje medicinske škole – Jezero Sarajevo, ističući važnost pravilnog informiranja i razbijanja predrasuda već u osnovnoj školi.

“Ovo je važan korak ka stvaranju društva u kojem se mladi osjećaju osnaženo i informirano, posebno o temama koje su često okružene tabuom. Edukacija i otvoreni razgovori su ključni za promjenu svijesti i stvaranje podržavajuće okoline”, istakla je Melisa Hodžić, učenica iz Srednje medicinske škole – Jezero Sarajevo.

Pedagogica Srednje medicinske škole “Jezero,” Alma Gogalić, naglasila je značaj projekata koji imaju za cilj edukaciju i osnaživanje mladih, te je izrazila nadu da će se ova praksa proširiti na ostale škole.

Kako je istaknuto, kabinet premijera Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Nihadom Ukom zajedno sa UNFPA i ostalim partnerima s ponosom i iznimnim zadovoljstvom već treću godinu pomaže u realizaciji projekta unapređenja svijesti o važnosti menstrualnog zdravlja pogotvo kada je riječ o skupini mladih žena i djevojčica.

UNFPA

Zahvaljujući finansijskim izdvajanjima Vlade KS, ali i društveno odgovornih donatora, učenicama svih srednjih škola u Kantonu Sarajevo su već treću školsku godinu zaredom omogućene dostatne mjesečne količine higijenskih uložaka. Uz prethodno, Dalila Zečić, savjetnica za evropske integracije i koordinaciju provedbe projekata u Kabinetu premijera KS je navela: “Naša borba ovdje neće stati te se nadamo kako ćemo pored ove ciljne grupe implementaciju projekta proširiti i na ostale relevantne kategorije žena u našem društvu.”

Menstruacija je prirodni dio svakodnevnog života povezan s zdravljem, dostojanstvom i ljudskim pravima. Svaka osoba zaslužuje siguran pristup odgovarajućim prostorijama za održavanje lične higijene, proizvodima za menstrualnu higijenu, odlaganju otpada kao i pouzdanim informacijama na ovu temu.

UNFPA
UNFPA
UNFPA

“Stigmatizacija osoba povezana s menstruacijom ugrožava njihova ljudska prava i dostojanstvo. UNFPA će nastaviti podržavati partnere u BiH u podizanju svijesti o značaju menstrualnog zdravlja i zalagati se za svijet u kojem menstruacija nije tabu”, izjavila je dr Enida Imamović iz ureda UNFPA, Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH.

Obilježavanje Međunarodnog dana menstrualnog zdravlja predstavlja samo jedan segment programa “Za naše dane u mjesecu”, koji se nastavlja kroz saradnju Vlade Kantona Sarajevo i UNFPA BiH, s ciljem unapređenja menstrualnog zdravlja i rušenja tabua povezanih s menstruacijom, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video: 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!