Obilježena 29. godišnjica stradanja Hrvata u Grabovici

Vijesti 09. sep 202212:28 4 komentara
N1

Polaganjem vijenaca i svetom misom danas je obilježena 29. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koja su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, 8. i 9. septembra 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Domovinskog rata u Grabovici. Vijence je položila i delegacija HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, koju je predvodio Dragan Čović.

Nakon polaganja vijenaca, prisutnima se obratio predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak koji je poručio da je sramotno da se ni nakon 29 godina nije ništa promijenilo, i da odgovorni za ovaj zločin nisu procesuirani. Najmlađa žrtva ovog zločina bila je Mladenka Zadro koja je imala tek nepune četiri godine, a najstarija Marko Marić 87 godina.

Preživjeli stanovnici, iako razočarani, nastavljaju potragu za istinom, kao i preostalih posmrtnim ostacima koja još nisu pronađena, nadajući se pravednijem odnosu države. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH. Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i po zapovjednoj odgovornosti.

Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare