Obilježena 30. godišnjica oslobođenja logora u Liplju kod Zvornika

Vijesti 03. jun 202216:02 > 16:03 0 komentara
Anadolija

U Liplju kod Zvornika danas je prigodnim programom obilježena 30. godišnjica od oslobađanja logora u ovom mjestu u Bosni i Hercegovini.

U Liplju su, na nekoliko lokacija, u kućama i u prostorijama škole, krajem maja 1992. godine mučeni, silovani i ubijani civili bošnjačke nacionalnosti. U logoru je bilo zarobljeno oko 450 muškaraca, žena, djece i staraca iz Liplja, ali i okolnih mjesta Jošanica, Hasići, Samari, Sultanovići i Bećirovići.

Ubijeno ih je 27, čija se imena nalaze na spomen-ploči ispred kuće u kojoj su počinjeni stravični zločini. Preživjeli su oslobođeni nakon desetak dana zarobljeništva, u jutarnjim satima 2. juna 1992. godine, nakon žestoke borbe, kada je stotinu slabo naoružanih mještana napalo daleko nadmoćnijeg neprijatelja, naveli su iz ureda potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

Preživjeli logoraši, porodice ubijenih logoraša, predstavnici udruženja, Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, su najprije položili cvijeće na šehidskom spomen-obilježju, gdje je upriličen i centralni dio programa. Potom, upriličena je posjeta mezarju, nakon čega je u Domu kulture proučen tevhid, te je klanjana džuma-namaz.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, koji je položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenim civilima. Salkić je istakao da preživjeli traže pravdu za žrtve i kaznu za počinioce zločina.

“Sa pozicije zdravog razuma teško je razumjeti, a i prihvatiti da za ovakav zločin još niko nije odgovarao. Ponekad mi se čini da idemo putem bez kraja, tražimo što naći nećemo, a ipak sam ubijeđen da smo na pravom putu i da tražimo ispravnu stvar. Tražimo pravdu za žrtve i kaznu za zločince. Pa zar mi puno tražimo od onih koji su zaduženi da procesuiraju one koji su počinili zločine. Kao da ti ljudi nisu od krvi i mesa, kao da u sebi nemaju saosjećanje prema žrtvama i želju da zadovolje pravdu. Veliki je ovo bio poduhvat osloboditi logor i spasiti više od 400 nevino zatočenih civila kojima je bez ikakve sumnje slijedila smrt. Zato je naša vječna zahvalnost oslobodiocima ovog logora“, rekao je Salkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!