Obilježeno 150 godina od hrama u Nišićima: Okupilo se više stotina vjernika

Vijesti 25. maj 202420:27 0 komentara
N1

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je jutros liturgiju povodom 150. godina od osvećivanja crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Nišićima. Veliki broj vjernika prisustvovao je liturgiji, a nakon toga i kulturno-umjetničkom programu. Tužno je što većina vjernika porijeklom iz Nišića od kraja rata ne živi tu, ali ipak Petrovdan i godišnjicu otvaranja crkve ne propuštaju.

Iz Stare Hercegovine, Nikšića, sa svetinjama iz svojih krajeva na prostore Nišićke visoravni naseljevali su se hercegovci pravoslavci još od 17. stoljeća, kažu nam njihovi potomci. Tu su poželjeli izgraditi bogomolju, a 1874. Crkva svetog Petra i Pavla je završena i osvećena.

“Tu su se na raznim svečanostima okupljali, ovaj hram inače proslavlja svetog apostola Petra i Pavla i ne samo tada već i dan-danas upravo na
Petrovdan, a i za druge praznike okupljaju se blagodareći Bogu i služeći svetu liturgiju“, rekao je Dejan Marćenović, paroh parohije Ilijaške.

Povodom 150 godišnjice otvorenja pravoslavnog hrama u Nišićima liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Okupilo se više stotina vjernika, a mnogi od njih došli su organizirano autobusima.

Mitropolita su dočekali vjernici iz raznih dijelova svijeta, a mnogo njih porijeklo vodi odavde. Skoro čitav ratni period većina pravoslavaca provela je tu, ali pred kraj ‘95. ova crkva je srušena. Tokom 2000-ih obnovljena je, dok škole, također tada srušene, više nema. Tokom poratnih godina otišli su i ljudi.

“Oko 400-500 domova parohija Nišićka je brojala, dok naravno proteklih godina usred rasijanja i svega toga je značajan broj toga nekih 20-25 domova i to su obično stariji ljudi”, rekao je Dejan Marćenović, paroh parohije Ilijaške.

Zbog toga je Vaso Zekić, porijeklom iz Nišića, sada stanovnik Vlasenice, stolar koji je potpunu unutrašnjost crkve sam obnovio, za godišnjicu crkvi poklonio i simboličnu govornicu. Svako ovo slovo predstavlja prezime porodice koja je Nišiće napustila. Žaleći za rodnim krajem, za praznike uvijek dođu.

Vjernici iz drugih država

Probudili su uspomene i na 150. godišnjicu postojanja bogomolje u Nišićima, a liturgiji su se pridružili i vjernici iz drugih država.

“Mi dolazimo iz Srema, tako da smo se radovali da dođemo da podelimo tu radost 150 godina crkve i tako… delimo radost”, kaže nam jedan od prisutnih.

I podijelili su radost i uz priogodan kulturno-zabavni program, s tradicionalnim folklorom, guslama i narodnim pjesmama. Na završetku ipak, umjesto da do kuće prošetaju, većina ih se morala voziti i po nekoliko sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!