Objavljena američka lista o zajedničkim interesima građana BiH i Amerike

Vijesti 26. jun 202413:47 0 komentara
Twitter

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavila je infografički prikaz zajedničkih interesa koje dijele s građanima BiH.

Među istaknutim interesima, navodi se obostranost u očuvanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera BiH.

Lista je sačinjena od deset pobrojanih područja, a uključuje i integracije BiH u Evropsku uniju te poštovanje prema svim žrtvama civilima iz rata 90-ih u BiH, što podrazumijeva i okončanje politike podjela.

Twitter
Twitter
Twitter
Twitter

Ovo je prvi put da Ambasada SAD u BiH na ovaj način, preko infografičkih elemenata, prikazuje težnje Sjedinjenih Američkih Država povezujući ih sa interesima građana BiH.

Podsjećamo, američki ambasador Michael Murphy nedavno je prilikom govora na otvaranju BHAAAS manifestacije u Sarajevu, poručio kako se BiH suočava sa vjerojatno najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća.

“Skoro svaki dan slušamo zlobnu, etnonacionalističku retoriku podjela i svjedočimo takvom djelovanju koje dolazi sa svih strana političkog i etničkog spektra i iz svih dijelova zemlje. Kao što sam već naveo, Milorad Dodik posebno je odgovoran za ove probleme”, naveo je Murphy na konferenciji bosanskohercegovačko-američke Akademije umjetnosti i nauka u BiH.

Od završetka rata potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, SAD su kontinuirano podržavale političku, ekonomsku i institucionalnu obnovu BiH.

Kroz različite programe i inicijative, uključujući financijsku pomoć i diplomatsku podršku, Sjedinjene Države nastoje unaprijediti demokratske procese, ljudska prava i vladavinu prava. U današnjem kontekstu, američki angažman ostaje vitalan za suočavanje s izazovima poput korupcije, etničkih tenzija i euroatlantskih integracija, čime se doprinosi dugoročnoj stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!