Objavljeni detalji: Za šta Tužilaštvo tereti optužene u predmetu Dobrovoljačka?

Vijesti 16. maj 202212:16 1 komentar
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine objavilo je optužicu protiv deset osoba koje se terete u slučaju Dobrovoljačka.

Kako je navedeno u optužnici Tužilaštva BiH u vremenskom periodu od trećeg maja do polovine maja 1992. godine za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između dijelova bivše JNA i TO RBIH, a koji je trajao na području Sarajeva, optuženi nisu spriječili ubistva, ranjavanje civila i vojnika i propustili da kazne navedene izvršioce.

#related-news_1

Tako se Ejupu Ganiću kao članu Predsjedništva Republike BiH Tužlaštvo BiH na teret stavlja da je podstrekao rukovodni kadar Teritorijalne odbrane (TO) RBiH da naredni pripadnicima TO da napadom presjeku i zaustave kolonu JNA, na način  što je mirovnim snagama UN-a i rukovodnim starješinama Štaba TO koji su se nalazili s njim u zgradi Predsjedništva da dogovor o mirnoj evakuaciji ne važi i da se ne može izvršiti.

Vezane vijesti

Zaimu Backoviću koji je bio člana Operativnog centra Štaba TO RBiH, na teret se stavlja da je naredio da se kolona JNA napadne. Tako se navodi da su pripadnici TO udarali pripadnike JNA kundacima puške, šakama, nogama kao i opasačem zamotanim oko ruke po cijelom tijelu, a naročito u predjelu glave, leđa i bubrega, a neki su gubili i svijest od batina. Kako je navedeno u optužnici pripadnici JNA zadobili su vidne povrede, izbijeni su im zubi, mnogi su imali podlive i posjekotine te su ih ponižavali i tjerali ih da se skidaju u donji veš.

Optuženi Mahir Žiško koji je bio načelnik Biroa za istraživanje ratnih zločina je u zgradi FIS zajedno sa ostalim pripadnicima Biroa  ispitivao i zlostavljao zarobljene.  Tako je u optužnici navedeno u da su jednog pukovnika bez prestanka ispitivali dva dana prilikom čega su mu stalno ispred očiju držali reflektor sa jako upaljenim svjetlom, a pri tome su ga udarali snažno po cijelom tijelu i natjerali da ga daje lažnu izjavu. Osim toga, kako je napisano u optužnici, mučenje su snimali kamerama, a oštećeni je zbog toga izgubio vid.

Hasan Efendić koji je bio komandat Republičkog štaba TO RBiH, je prisustvovao ispitivanju jednog pukovnika, kojeg je vrijeđao i ponašao se drsko te mu je rekao:

” Gdje si četniče, p…. ti materina, j… ti četničku majku, sad si u našim rukama i nema ti više spasa, jesi li donio moj dosije, svi ste vi stoka i životinje, prešli ste na četničku stanu, j…vam agresorsku majku”, navedeno je u optužnici.

Podsjećamo, da je navedenu optužnicu koju možete pročitati na narednom linku potvrdio Sud BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare