Objavljeni snimci: Policajci u hodniku slušali kako napadač ubija djecu u školi

Vijesti 13. jul 202209:04 > 09:18 0 komentara
Screenshot/Twitter

Pojavio se snimak reakcije policije Uvaldea u Teksasu na pucnjavu u osnovnoj školi Rob u kojoj je naoružani napadač 24. maja brutalno ubio 19 učenika i dvije učiteljice.

Na snimku se vidi kako napadač Salvador Ramos (18) luta hodnicima škole noseći oružje, dok jedna učiteljica zove pomoć. Zatim je ušao u dvije učionice i pucao dva i po minuta ispalivši 100 metaka.

Na snimku se vidi kako kolege policajci zadržavaju šerifovog zamjenika Feliksa Rubija u hodniku nedaleko od mjesta gdje je ubijena njegova kćerka Leksi (10). Prvi policajci su došli tri minuta kasnije, ali su se brzo povukli, a jedan je viđen kako provkerava mobilni telefon, prenosi Daily Mail.

Ništa nije preduzeto sve dok agenti granične patrole nisu došli na lice mjesta i ušli u učionice ubivši Ramosa.

Snimak procurio u lokalne medije

Na snimku koji je utorak procurio u lokalne medije vidi se kako Ramos dolazi do škole, pucajući na dva civila, a onda kako ulazi unutra. Na ekranu se vidi mali dječak koji se pojavljuje iza ugla, a onda bježi kada ugleda napadača.

Kasnije se vidi kako naoružana policija upada u zgradu i ide hodnikom prije nego što kreće da bježi nazad. Procurjeli snimci pokazuju da su policajci stajali u hodniku 77 minuta, provjeravali svoje telefone i bježali od pucnjave dok je Ramos ubijao djecu u učionicama.

Kako pišu američki mediji, ovo je najnovija sramota za lokalnu policiju Uvaldea, koji su posle masakra hvaljeni kao heroji, prije nego što su procurili detalji o njihovim postupcima.

Na videu je prikazano i kako policajci zadržavaju zamjenika šerifa Rubija nedaleko od mjesta gdje mu je ubijena kćerka. Rubio samo bespomoćno gleda, plače i gestikuliše.

Roditelji i rođaci bijesni

Kako se navodi, ubica Ramos je ušao u školu u 11.33 pre podne, a ubijen je u 12.50. Zaustavljen je tek kada su agenti granične patrole ušli u zgradu i pucali na njega.

Bijesni roditelji i rođaci ubijenih učenika i dvoje nastavnika zahtijevaju da znaju zašto napadač nije mogao ranije da bude zaustavljen, dok su policajci boravili u hodniku.

Punih 19 minuta nakon što su se pojavili prvi policajci na licu mjesta, stiglo je pojačanje dok su policajci sa dugim puškama i taktičkom opremom ostali na sigurnoj udaljenosti u hodniku. Nešto više od pola sata, još oficira u punoj opremi se gomilalo u hodniku ali nisu pokušali da zaustave Ramosa.

Posle više od pola sata, drugi policajci su viđeni kako ulaze u zgradu sa puškama i štitovima uperenim u učionice u kojima se krio Ramos. Tada su konačno upali unutra i ubili ga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!