Obnova Mejdana pri kraju: Od januara građani ponovo mogu uživati u utakmicama

Vijesti 23. dec 202118:10 0 komentara

Sportski, kulturni i privredni centar Mejdan u Tuzli ponovo oživaljava, a u funkciju je nakon godinu dana stavljena obnovljena velika dvorana. Slijede i rekonstrukcije drugih dijelova objekta, a sredstva se prikupljaju iz raznih izvora.

U Mejdanu je na utakmici između Bosne i Hercegovine i Grčke prije pandemije i poplave, voda devastirala objekat, a posebno veliku dvoranu. Sanacija je zahtjevala odvođenje otpadnih voda u obližnju Jalu, ali i uređenje dvorane, hidroizolaciju, elektroinstalacije, reparaciju teleskopa i tribina te ugradnju novih 2.000 kvadrata parketa.

“Ovo do sada što smo uradili je koštalo je 560.000 KM, 355.000 KM iz budžeta grada, a ostalo su finansirali UNDP i Mejdan. Kada je u pitanju Mejdan, to su sredstva od donacija”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Za Mejdan kažu da je hram košarke, ali i centar drugih sportova gdje će se sada nastaviti treninzi brojnih klubova. Također i brojne reprezentacije zaigrat će uskoro na novoj podlozi.

“U februaru je utakmica košarkaške reprezentacije sa Litvanijom. Veliki momenat i za Mejdan i za košarkaški sport jer pobjedom nad Litvanijom, košarkaška reprezentacija je debelo na svjetskom prvenstvu. U najavama imamo već pregovore sa rukometnom te sa odbojkaškom da bude prvi put u Mejdanu. To je velika čast i zadovoljstvo za nas”, naveo je Jasenko Elezović iz SKPC Mejdan.

“Ispred RSD ‘Sloboda’ koje je većinom korisnik sa svojim kolektivima i ekipama koje čine ovu sportsku porodicu, izuzetno mi je zadovoljstvo što će Mejdan konačno biti u punom kapacitetu, stavljen na raspolaganje svim kolektivima i građanima grada Tuzle”, naglasio je Aid Berbić iz Radničko-sportskog društva “Sloboda” Tuzla.

Da centar treba kompletnu obnovu, vidi se na svakom koraku. Slijede rekonstrukcije svlačionica i kuglane.

“Mi ne stajemo ovdje. Ovo je prva faza obnove ovog velelepnog objekta i mislim da je vrijeme da cijela ova dvorana doživi neku renesansu i da ostane na korištenje generacijama koje dolaze poslije nas”, mišljenja je Siniša Ubiparipović iz UNDP-a.

Za to će biti izdvojeno i 200.000 iz budžeta Tuzlanskog kantona. Novac će se pokušati prikupiti i preko donatorskog turnira u košarci na koji će biti pozvani predstavnici međunarodnih organizacija, lokalnih i kantonalnih vlasti te svi oni koji žele dati svoji doprinos ljepšem izgledu ovog poznatog sportskog centra.

Obnovljena dvorana tuzlanskog Mejdana svečano će biti otvorena 5. januara utakmicom između OKK “Sloboda“ Tuzla te KK “Borac“ iz Banjaluke. Organizatori pozivaju građane da dođu, ulaz je besplatan i da ponovo uživaju u utakmicama u tuzlanskom Mejdanu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!