Obnovljena Arnaudija sutra otvara vrata: “Banjaluka je mjesto gdje se može lijepo živjeti” (VIDEO)

Vijesti 06. maj 202421:30 0 komentara

Trideset i jednu godinu nakon rušenja, obnovljena je i svoja vrata sutra otvara banjalučka džamija Arnaudija. Gotovo istovremeno, u Sabornoj crkvi u Mostaru, čija gradnja još traje, po prvi put služena je Vaskršnja liturgija. Obnove bogomolja za vjernike su naznaka obnove nekadašnjeg života, mira i blagostanja - prijeko potrebnog svima u Bosni i Hercegovini.

Ismir Husedžinović je u organizacionom odboru otvorenja džamije Arnaudija i poručuje da je sve spremno. S posebnom emocijom govori o obnovi džamije, ali i života u Banjaluci.

“Svi oni koji su nekada živjeli ovdje sigurno će u ovome činu vidjeti jednu veliku sreću iz razloga što će Banjaluka dobiti izgled koji je imala nekada. Konačno smo obnovili svih 16 džamija. Banjaluka je sada mjesto koje, ja iz svog iskustva kažem, gdje se može lijepo živjeti, gdje nije ugrožena bezbjednost, tako da ko želi da se vrati, ima mjesta”, rekao he.

Mjesta će sutra na svečanom otvaranju Arnaudije, na bini biti za domaće zvanice, ali i goste iz Turske. Pored ministra kulture i turizma, te direktora vakufske direkcije iz Turske stiže i predsjednik Diyaneta, Ali Erbaš. U iščekivanju događaja, banjalučki muftija poslao je poruke mira.

“Muslimani nastoje i dužni su djelovati konstruktivno, korisno. Čestite osobe podižu građevinska zdanja, oplemenjuju međuljudske odnose, unapređuju kvalitet porodičnog života, promovišući vrline za pravilo življenja, uprkos nastranim pojedncima koji potiču rušilačku svijest”, rekao je ef. Ismail Smajlović, banjalučki muftija.

A rušilačka svijest ili nesvijest, upozorava se, nikome nije donijela dobro. U ratu devedesetih oko 3000 vjerskih objekata porušeno je u BiH, ali procesuiranih krivaca za ta djela nema. Tek se pamti jedna optužnica, za rušenje fočanske Aladža džamije. Većina vjernika nada se da će uz obnovu bogomolja biti obnovljen i nekadašnji život, mir i blagostanje.

Nadaju se tome i pravoslavci iz doline Neretve. Zagledani u Sabornu crkvu Svete trojice, jednu od 30-ak u ratu srušenih hercegovačkih crkava. Služenje Vaskršnje liturgije, po prvi put u Sabornoj koja se i dalje obnavlja, većina doživljavaju emotivno.

“Skoro 30 crkava je bilo porušeno i obnovljeno u periodu nakon ovoga rata. Ostao je još da se završi Saborni hram. Bogosluženje Vaskrsa znači da će se obnoviti i Saborni hram. Na taj način, obnova hrama, kao slogan “Obnovimo hram, obnovimo Mostar”, znači mnogo dublje. Oni koji pamte prijeratni Mostar, kažu da Mostaru fali obnovljena Saborna crkva”, rekao je Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislići Mostar.

A na njoj postavljana tri sata sa staroslovenskim, rimskim i arapskim brojevima koja su donirala tri Mostarca, pravoslavac, katolik i musliman – za njih označavaju prolaznost, ali i vječnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!