Obnovljeno suđenje Amiru Zukiću i ostalima: Tužilaštvo KS predložilo materijalne dokaze

Vijesti 11. okt 202408:10 0 komentara
Detektor.ba

Na obnovljenom suđenju bivšem generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i ostalima koji se terete za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je predložilo desetine materijalnih dokaza koje namjeravaju koristiti u ovom postupku.

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je predložilo desetine materijalnih dokaza iz ranijeg postupka koji se odnose na prikupljene, deponovane, dobrovoljno predane dokaze, kao i listinge telekomunikacije.

U većem setu materijalnih dokaza su, između ostalog, predloženi statuti “Elektroprivrede”, pravilnici o organizaciji, oglasi za prijem radnika i stručnih saradnika, odluke i izvještaji komisije za razmatranje prijavljenih kandidata.

Advokat Marijan Krešić, koji brani Amira Zukića, prigovorio je na predložene dokaze Tužilaštva, navodeći da su nezakoniti i da se ne mogu koristiti u postupku.

“Prije svega prigovaramo jer ne znamo na osnovu čega Tužilaštvo danas predlaže uvođenje onih dokaza koji su u istom ovom krivičnom postupku već oglašeni nezakonitim”, kazao je Krešić.

Rekao je da je Tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Općinskog suda, nakon čega je Kantonalni sud odbio žalbene navode i potvrdio da su dokazi nezakoniti.

Amir Zukić, Safet Bibić, Senad Trako, Esed Džananović i Ramiz Karavdić optužnicom se terete da su od aprila do augusta 2016. godine zaposlili nekoliko osoba u Javnom preduzeću “Elektroprivreda BiH”, gdje je Džananović obavljao funkciju izvršnog direktora. Optužnicom se terete za protuzakonito posredovanje, primanje nagrade, te trgovinu utjecajem u cilju da ostvare novčanu korist.

Kantonalni sud ukinuo je prvostepenu presudu iz jula 2022. kojom su Zukić, Bibić, Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni krivima za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja 2016. i osuđeni na kazne od godinu i po do šest godina zatvora. Istom presudom su Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni.

Pojedinih tačaka oslobođeni su i Zukić, Bibić, Senad Trako te Džananović.

Nastavak suđenja je zakazan za 31. oktobar, kada je planirano da odbrane predlože svoje dokaze, javlja Detektor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!