Obrisana uznemirujuća FB stranica s četničkim sadržajem i pozivima na ubijanje

Vijesti 05. feb 202319:18 3 komentara
Facebook

Facebook stranica "Četnički pokret Republika Srpska", koja je jučer pokrenuta, a na kojoj su objavljene fotografije istog starijeg muškarca, u četničkoj uniformi, sa zastrašujućim porukama i prijetnjama "klanjem muslimanske djece", danas je obrisana i više joj se ne može pristupiti.

Stranica je uznemirila javnost, a mnogi su na istoj komentarisali da je treba prijaviti kompaniji Meta i da oni koji stoje iza ove stranice moraju krivično odgovarati.

Neke od poruka na ovoj stranici bile su da će se “napiti Turske krvi, da treba muslimane ubijati i živjela Srbija i Republika Srpska.” Te poruke tj. objave su prvo izbrisane da bi ubrzo “nestala” i stranica.

Srđan Puhalo, sociolog, pozvao je preko svog Twitter profila da se ovo zaustavi i odgovorni procesuiraju.

Također, javnost je komentarisala da se ovakav ili sličan govor mržnje mora zakonski sankcionisati i da se više ne smije dešavati situacija kao sa pripadnicima Ravnogorskog četničkog pokreta, osuđenim za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti u Višegradu 2019. godine, koji su otkupili svoju zatvorsku kaznu.

Redakcija N1 prijavila je ovu stranicu za prijetnje i izazivanje mržnje, ali su iz Mete tada odgovorili da “nema kršenja”.

Podsjetimo, za izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti te razdora i mržnje kazne su od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare