Očajna vaspitačica plakala: Po djevojčicu (6) niko nije došao u vrtić, pa je odbio 31 dom

Vijesti 26. sep 202317:54 0 komentara
Review News/Shutterstock

„Djevojčica 6 i po godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica. Ministre, potreban nam je hitan smještaj ove prelijepe devojčice! 31 ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj.

Javnost u Hrvatskoj je jučer zgrozila priča o djevojčici (6) po koju nitko nije došao u vrtić, a potom su je odbili 31 dom i svi udomitelji. Smještaj joj je pronađen tek nakon dramatičnog apela psihologinje Valerije Kanđere, stručnjakinje s višedesetljetnim iskustvom u zagrebačkom centru za socijalnu skrb, koji je objavila na Facebooku nešto prije 15 sati.

“Djevojčica 6 i pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica. Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Tridesetijedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj.

Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju. Kada smo je preuzeli iz dječjeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama, odgojiteljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule.

Evo, sada se nalazi u mojem uredu Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Koji je promijenio ime pa više nije Centar. Ali koji je centralizirao sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike. Evo, to je reformirano. Ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mojem uredu koji dijelim s još dva psihologa. Radno vrijeme nam je do 15.30. Kamo ćemo onda s prelijepom djevojčicom koju sudbina nije pomazila, a sustav se bahato poigrava?” napisala je.

Time je ukazala na ozbiljne probleme u sustavu socijalne skrbi, koji je očito pred pucanjem,

Sinoć je održana presica u Ministarstvu rada na kojoj je objavljeno da je djevojčica zbrinuta u Centru Slave Raškaj i da je dobro.

Na jučerašnjoj presici u Ministarstvu tvrdili da su tek jučer saznali da djevojčica više nema kamo

Privremena ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je da je riječ o djevojčici koja je do sada bila zbrinuta u široj obitelji te je opovrgnula medijske napise da se za djevojčicu smještaj tražio zadnjih pet dana.

Tvrdila  je da je smještaj djevojčici pronađen nakon što je iz vrtića javljeno da dijete više ne može biti u primarnoj obitelji.

“Riječ je o privremenom nedostatku odgovarajuće roditeljske skrbi iz kojeg razloga se ukazala potreba za privremenim smještajem. Ovdje je riječ o socijalnoj usluzi smještaja u kriznim situacijama, gdje smo u zajedničkoj suradnji s ustanovom Slava Raškaj uspjeli i realizirati taj smještaj”, rekla je Štritof.

Upitana kako je moguće da je 31 ustanova odbila primiti djevojčicu, Štritof je potvrdila da su zaprimljeni negativni odgovori, ali je, kaže, činjenica da je riječ o djetetu s teškoćama u razvoju. Štritof kaže i da joj je žao da se preko društvenih mreža i portala objavljuju “ovakve stvari”.

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da je danas došla obavijest iz dječjeg vrtića, temeljem čega je zatražen žurni smještaj. “Stručni radnici su odmah krenuli u pronalazak žurnog smještaja za dijete”, istaknula je Mađerić.

Ministarstvo već gotovo tjedan dana zna za problem?

No prema pisanju Jutarnjeg, od prošlog se tjedna zna da djevojčica treba smještaj. Majka joj je navodno u ustanovi zatvorenog tipa, otac na nepoznatoj adresi, a šira obitelj najavila je da će djevojčicu u ponedjeljak dovesti u vrtić i da neće doći po nju.

Kako pišu, još prošlu srijedu o svemu je obaviješteno Ministarstvo rada i socijalne skrbi, koje vodi ministar Marin Piletić, no rješenje nisu našli.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!