“Očito još jedna poruka da su susjedne države zainteresovane za ishod izbora u BiH”

Vijesti 03. sep 202419:25 0 komentara

U Bosni i Hercegovini juče predsjednik Srbije, sutra premijer Hrvatske. Taman da pruže vjetar u leđa i političku podršku ključnim partnerima u kampanji uoči kampanje. I taman da opet posvjedočimo miješanju komšija u naša posla.

Septembar je mjesec završetka infrastrukturnih radova, pa što je dan izbora bliže to je broj realizovanih i potom svečano otvorenih projekata veći, iako su su pojedina svečana otvaranja, prilično bizarna. Ministar visokog obrazovanja Republike Srpske npr. otvorio je rampu.

“Sada smo dobili veću bezbjednost unutar kampusa, kao što je rekao sam rektor”, poručio je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS, Željko Budimir.

Ovih dana, nije tajna, svako gleda da otvori što može. Sam ministar juče je svjedočio otvaranju Doma zdravlja u Stanarima, većeg i značajnijeg projekta. Građen je novcem građana Srbije pa je zbog toga predizborni valcer bez pauze sa domaćim akterima na kratko zaigrao i gost, Aleksandar Vučić.

Svjesni smo da čovjek sam ne može mnogo, zato smo se trudili da uvijek uz sebe imamo prijatelje“, ističe Radojica Ćelić, načelnik Općine Stanari.

Taj prijatelj, teško je vjerovati da nije svjestan političkog trenutka. Predvečerje je početka izborne kampanje koje protiče u tihom sukobu političkih partnera Dodikovog SNSD-a i Stevandićeve Ujedinjene Srpske čiji je kadar i načelnik Opštine Stanari, formalni domaćin gosta koji pomalo nevješto, tvrdi kakood miješanja u izbore nema ništa.

Sve ih poznajem, ali naravno ja prije svega kao predsjednik Republike Srbije imam odnose sa rukovodstvom Republike Srpske, ali se nisam miješao u kampanju osim što uvijek mogu da kažem šta je to što mislim o nečijem radu i o čuvanju interesa Republike Srpske“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mladen Ivanić nije bio dostupan za komentar na ovu izjavu, ali mu je sigurno ostalo u pamćenju Vučićevo viđenje navoda o miješanju u izborni proces u Bosni i Hercegovini 2018. godine. Ivanić je tada bio protivkandidat Miloradu Dodiku za poziciju u Predsjedništvu i našao se na udaru Vučića nekoliko dana uoči izbornog dana.

/ 1. 10. 2018. /

Ništa to za vas nije veliko iznenađenje, sve vi to znate, nego se samo prave naivni. Samo ću pokazati po imenu i prezimenu šta su neki radili i ništa više, ali nije to sad pitanje. Neću dalje da se miješam, imaću šta da kažem gospodinu Ivaniću, ali kad se izbori završe“, rekao je Vučić 2018.

Navode koje je obećao saopštiti nakon izbornog dana Vučić nikada više nije ni pomenuo. Tog primjera mnogi se sjećaju kao posljednjeg i najočitijeg miješanja Beograda u izborni proces u Bosni i Hercegovini. Zvaničnici iz Zagreba u tome su mnogo direktniji pa tokom svake kampanje članovi najužeg političkog rukovodstva Hrvatske gostuju na predizbornim skupovima svojih političkih partnera u Bosni i Hercegovini.

Želim vam puno uspjeha na izborima u nedjelju, želim vam zahvaliti na sjajnoj kampanji“, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Priliku za iskazivanje sličnih želja hrvatski premijer imaće i sutra kada stiže na otvaranje Mosta Hrcegovina, kod Počitelja dijela Koridora VC kojeg Hrvatska niti je finansirala, niti je gradila.

Očito još jedna poruka da su susjedne države i njihova politička rukovodstva vrlo zainteresovana za ishode, čak i lokalnih izbora koji ne bi trebali da budu od tog nacionalnog značaja da bi zanimali susjedne države“, smatra analitičarka Tanja Topić.

Političke partije iz regiona i drugih država ne samo regiona, imaju svoje interese i u Bosni i Hercegovini i njima je stalo da one političke opcije koje su njima bliske ostvare što bolji rezultat“, mišljenja je politički analitičar Velizar Antić.

Istina, gostima domaćini iz Bosne i Hercegovine ne ostaju dužni, pa kad zatreba gostuju na njihovim predizbornim tribinama, ali i glasaju na izborima ne krijući čak ni izborni listić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!