Od Austrije do Meke pješice: Beganović prešao 650 kilometara, stigao do Sjenice

Vijesti 28. jan 202316:261 komentar
Enver Beganović (Foto: Info Leader Media - Anadolija)

Bosanac Enver Beganović je sa svoje austrijske adrese pješke krenuo ka Meki.

Ekipa N1 je sa Beganovićem razgovarala na njegovom 42. danu putovanja, kada je prolazio kroz Bosnu i Hercegovinu.

Tada nam je prepričao najemotivnije trenutke sa dotadašnjeg puta. U BiH je, rekao nam je, doživljavao trenutke zbog kojih bi mogao plakati od sreće.

Bosanac iz Austrije pješke ide ka Meki: Dočekuju ga zagrljajima, neki zaplaču

Ovoga puta, sa Enverom je razgovarala ekipa Anadolije u Sjenici na Pešterskoj visoravni gdje je napravio kraću pauzu.

Beganović kaže da je sam nacrtao rutu kretanja i da će mu do cilja trebati najmanje sedam mjeseci i sedam dana.

”Krenuo sam iz Velsa, nisam išao baš najkraćom rutom. Sam sam napravio plan putovanja i izabrao puteve, morao sam da se prilagođavam. Proći ću kroz neke zemlje bivše Jugoslavije, svratio sam do Cazina gdje sam rođen, bio sam do Istre, posjetio sam svoju majku i rodbinu. Proći ću kroz 12 država, krenuo sam iz Austrije, preko Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sada sam u Srbiji, pa idem u Makedoniju, Bugarsku, Tursku, Irak i tako sve do Meke”, kazao je Beganović za Anadoliju i dodao da mu ne smetaju temperature koje su ispod nule ali ni snijeg koji danima pada u ovom kraju Srbije.

Beganović kaže da se za ovaj poduhvat spremao pola godine i da dnevno prelazi od 35 do 60 kilometara, u zavisnosti od vremenskih uslova.

”Cilj mi je da do 15. juna stignem do Meke. Inspirisalo me je to što sam osjetio da sam se udaljio od vjere. Trebalo mi je malo više vremena za sebe, osjetio sam da bi svoj život trebalo da analiziram. Ovaj današnji način života je nametnut i ja sam se sve više osjećao udaljen od vjere. Moji roditelji su me učili da vjerujem i da se Bogu molim i da mu budem zahvalan”, rekao je Beganović koji je rođen u Cazinu ali više decenija živi u Austriji.

Enver Beganović, sportista rekreativac, oženjen je i ima četvoro djece. Kaže da je oduševljen reakcijama ljudi koje sreće tokom svog pješačenja. Iz Srbije svoje pješačenje nastaviće ka Sjevernoj Makedoniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar