Od sutra bez naplate putarine između Trebinja i Herceg Novog

Regija 09. maj 202116:19 0 komentara
Dron.ba za N1

Naplata putarine na magistralnom putu Trebinje - Herceg Novi, koja se od sutra ukida, dodatno će zbližiti ta dva grada i doprinijeti poboljšanju turizma, izjavio je danas Srni direktor Područne privredne komore Trebinje Veselin Savić.

“Veoma je dobro što se ukida putarina na tom magistralnom putu jer će to pomoći da se uspostavi mnogo bolja komunikacija između Trebinja i Herceg Novog”, rekao je Savić.

On je izrazio očekivanje da će to omogućiti građanima ta dva grada da mnogo više putuju i međusobno se posjećuju.

“To je svakako dobrodošlo i nadam se da će učiniti da Trebinje i Herceg Novi budu još bliži”, rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, ukidanje naplate putarine je posebno značajno za turiste koji tim putem dolaze iz Crne Gore u Trebinje, kao i za Trebinjce koji odlaze turistički, kao i u posjete i šoping ture u Crnu Goru.

“Svakako će to biti značajno, posebno za dnevne turističke ture između Trebinja i Herceg Novog, ne samo zbog manjih troškova puta, već će ljudi ukidanjem te naplate osjećati i veću dobrodošlicu”, ocijenio je Savić.

On je naveo da će to sigurno pozitivno uticati na turizam u oba grada i da se očekuje mnogo više prelazaka turista, iako je zbog korona virusa još uvijek neizvjesno kakva će biti predstojeća turistička sezona.

Osim za domaće, to će olakšati putovanje i stranim turistima koji prolaze tim putem, a očekuje se da će ukidanje naplate putarine na toj dionici puta, doprinijeti i smanjenju gužvi i čekanja pri ulasku i izlasku iz Crne Gore u BiH i obrnuto.

Savić je podsjetio da iznos putarine od tri eura za putničke automobile, a znatno više za autobuse i druga vozila, nije bio beznačajan i finansijski je otežavao putovanje građanima.

“Osim toga, postojao je i ružan osjećaj da se plaća putarina za dionicu magistralnog puta dugu 12 kilometara, koji nije ni te dužine, ni kategorije da bi se naplaćivala”, kaže Savić.

Direktor trebinjske Područne privredne komore je ukazao da dionica tog puta već sada nije u baš tako dobrom stanju i izrazio očekivanje da će, sada kada Vlada Crne Gore preuzme taj put, doći do njegove rekonstrukcije, jer se do sada nije značajnije ulagalo u njegovo održavanje.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je prije nekoliko dana da je Vlada Crne Gore preuzela koncesiju na dijelu puta od Herceg Novog do Trebinja i da će granica između Crne Gore i BiH biti jednostavnija za prelaženje.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić objavio je potom na svom Twitter nalogu da se od ponedjeljka, 10. maja, ukida naplata putarine na magistralnom putu Trebinje – Herceg Novi, na dionici Meljine – Petijevići.

Putarina na tom magistralnom putu je naplaćivana već 12 godina, od njegovog otvaranja 2009. godine, a ugovor o koncesiji po takozvanom BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati) bio je potpisan na 20 godina i radilo se o prvoj koncesiji tog tipa na jednoj saobraćajnici u Crnoj Gori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!