Odata počast ubijenim građanima Sarajeva za vrijeme ustaškog režima NDH

Vijesti 28. mar 202215:44 > 15:53 0 komentara
N1/F.Z.

U Sarajevu je danas odata počast nevino i svirepo ubijenim građanima za vrijeme ustaškog režima NDH, na čijem je čelu bio zloglasni Maks Luburić.

Počast je odata kod spomenika ustaškog terora, na mjestu gdje je u noći između 27. i 28. marta 1945. godine obješeno 55 sarajevskih antifašista.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da je borba protiv fašizma u temeljima BiH.

“Nažalost, u posljednjih nekoliko godina moramo stalno podsjećati javnost da fašizam ne spava, borba ne prestaje. Moramo stalno i podsjećati na one stvari koje su se dogodile, ali i proaktivno raditi da se fašizam, ovdje opet ne dogodi”, kazao je Forto.

N1/F.Z.

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, kazao je da je obilježavanje ovog, kao i svih drugih važnih datuma iz daleke i bliske prošlosti dvostruko značajna.

N1/F.Z.

“Prvo, moramo pamtiti. Moramo znati šta je bilo. Moramo znati odakle počinju neke stvari. To je taj komemorativan dio. Ali je važno zbog nečeg drugog što smo na neki način pomalo potisnuli u stranu. Ovo su mjesta nadahnuća za naše borbe. Mi danas imamo na sve strane oko nas, brojne, žestoke pojave neofašističkog djelovanja, neofašista koji su nam ušli u sve pore društva. Mi se ovdje moramo nadahnuti na žrtvi ljudi koji su nekad dali svoje živote za slobodu”, istakao je.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a u KS Mirsad Ćatić kazao je da danas žali pobuditi sjećanja.

N1/F.Z.

“Memorija uvijek ima dvije strane. Jedna je strana memorije opomena, a druga strana je motivacija. Danas kada smo u svijetu neofašizma, obnove i redefiniranja istorije, poklon žrtvama fašizma je nama opomena da budemo oprezni i radi nas i radi pokoljenja koja odgajamo”, kazao je.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!