Odbačena prijava protiv lidera “Istočne alternative” zbog negiranja genocida

Opcija.net

Postupajući tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina Munis Šabić odbacio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojina Pavlovića za negiranje genocida.

Sudija je rekao kako i u vrijeme činjenja djela zakonske odredbe o zabrani genocida nije postojao.

Pavlović je optužen da je lijepio plakate ratnih zločinaca po opštini Srebrenica i plakate na kojima je pisalo da genocida nije bilo, što spada pod krivično dijelo zakona o negiranju genocida.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko, koristeći Bonske ovlasti, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Protiv Pavlovića je prijava pokrenuta zbog ljepljenja plakata kojima je veličao osuđenike za ratne zločine.

“Prijava je preinačena u prekršajnu i očekujemo da će i ona biti odbačena jer Pavlović nije lijepio plakate sa likom Ratka Mladića i navedenim sadržajem u Srebrenici, zbog čega je prijavljen, nego u Bratuncu, a za to nije podnesena prijava”, kazao je Blagojević nakon ročišta, piše Radio Slobonda Evropa.

Pavlović je nakon izlaska iz Osnovnog suda u Srebrenici izjavio da će “Istočna alternativa”, čiji je predsjednik, na svoj način “nastaviti aktivnosti o pitanju odbrane eniteta RS i dokazivanja istine o stradanju srpskog naroda u Podrinju”.

Udruženje “Istočna alternativa” postavljalo je plakate u Srebrenici, na istoku BiH, sa likom i imenom Petera Handkea. Radi se o dobitniku Nobelove nagrade za književnost, piscu čije ime budi kontroverze zbog podrške koju je pružao Slobodanu Miloševiću, ali i negiranja zločina u Srebrenici, kojeg je Međunarodni sud u Hagu označio kao genocid.

Udruženje koje predvodi Pavlović, također, je predlagalo da Ulica Maršala Tita u Srebrenici bude preimenovana u Handkeovu ulicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare