Odbijen prijedlog za ukidanje pritvora ministru Milošu Lučiću

Vijesti 27. dec 202215:41 0 komentara
N1

Lučićeva odbrana zatražila je od Suda BiH ukidanje pritvora, nakon što je prihvaćena ostavka koju je podnio na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo se protivilo ukidanju pritvora, navodeći da osumnjičeni i dalje može uticati na svjedoke, bez obzira što nije na ministarskoj poziciji.

“Sud BiH je donio odluku, prijedlog Odbrane za ukidanje mjere pritvora Milošu Lučiću je odbijen”, rečeno je iz ove institucije za BIRN BiH.

Na ročištu održanom 26. decembra ove godine, braniteljica Vasvija Vidović navela je da je Apelaciono vijeće u rješenju o pritvoru, kao naročitu okolnost, navelo da Lučić s pozicije ministra može uticati na dokumentaciju i zaposlene u Ministarstvu. Ona je rekla da je Lučić podnio ostavku i da je ona prihvaćena 12. decembra.

“S obzirom da je taj položaj ministra poslužio kao osnov za postojanje naročitih okolnosti, on je otpao… Nema više nadređeni položaj”, istakla je Vidović na ročištu.

Lučić je uhapšen 6. decembra i tada je saopćeno da je osumnjičen za zloupotrebu položaja, pronevjeru te prevaru u službi. Prvobitno je bio u kućnom pritvoru, ali mu je, nakon žalbe Tužilaštva, određen pritvor.

Tužilaštvo BiH je do sada saslušalo pet svjedoka i istraga u ovom predmetu se nastavlja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!