Odbijen zahtjev Sredoja Lukića za ranije puštanje na slobodu: Osuđen i za žive lomače u Višegradu

Vijesti 18. okt 202413:25 0 komentara
ICTY

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Sredoja Lukića, osuđenog za ratne zločine u Višegradu, za prijevremeno puštanje na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

U odluci koju potpisuje predsjednica Mehanizma Graciela Gatti Santana navodi se da, iako Lukić ima pravo na zahtjev za prijevremeno puštanje, “postoje značajni faktori koji se protive njegovom ranijem puštanju, uključujući ozbiljnost njegovih zločina i njegov neuspjeh da pokaže dovoljno znakova rehabilitacije”.

“Pri donošenju svoje odluke o tome da li odobriti zahtjev, konsultovala sam se s dvoje sudije Mehanizma. Obojica sudija se slažu da zahtjev treba biti odbijen. Sudija Agius priznaje da, iako je Lukić odslužio dvije trećine svoje kazne i stoga je podoban za razmatranje ranijeg puštanja, zahtjev treba odbaciti zbog ozbiljnosti njegovih zločina i nedovoljnih dokaza o rehabilitaciji”, navela je Santana u svojoj odluci.

Sudije su navele da Lukić nije iznio nikakve dokaze o uvjerljivim humanitarnim razlozima koji bi opravdali njegovo ranije puštanje.

Kao jedan od razloga zbog kojeg je odbijen Lukićev zahtjev, navodi se njegova nespremnost da prihvati odgovornost za zločine za koje je osuđen.

“Dodatno je istaknuta njegovim odbacivanjem tokom nedavnog intervjua s psihijatrom i psihologom, gdje se nasmijao i primijetio: ‘Ovo me počinje podsjećati na sud’. Primjećujemo da je izgledao neodređeno kada je govorio o zločinima za koje je osuđen, smatrajući da je nepravedno osuđen. Ovaj stav prema ozbiljnosti svojih postupaka, u kombinaciji s fokusom na vlastite okolnosti, otkriva značajan nedostatak u prihvatanju pune odgovornosti”, navodi se u odluci MMKS-a.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je u decembru 2012. pravosnažno osudilo Sredoja Lukića na 27 zatvora, te mu smanjilo za tri godine kaznu iz prvostepene presude. U istom predmetu je doživotna kazna zatvora izrečena Milanu Lukiću.

Osuđen je za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja, a proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u višegradskoj Pionirskoj ulici 14. juna 1992., kada je veći broj civila Koritnika zapaljen u kući Adema Omeragića.

Sredoje Lukić kaznu izdržava u Norveškoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!