Odbor za ustavna pitanja NSRS odgovorio na zahtjev Kluba Bošnjaka: Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes

Vijesti 18. jun 202415:42 1 komentar
NSRS

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske održao je danas 11. redovnu sjednicu na kojoj je razmatrao i utvrdio odgovore na zahtjeve Kluba delegata Bošnjaka u Vijeću naroda RS za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na dva zakona: Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi i Izborni zakon RS. Stav Odbora za ustavna pitanja u ovim predmetima je da podneseni zahtjevi nisu utemeljeni na Ustavu RS, te da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes definisan Ustavom.

“S obzirom na to da je predmet ovih zakona ustavna materija koja je od posebnog značaja za RS i njene građane, jedina je namjera zakonodavca stvaranje pozitivne normativne podloge koja će ponuditi rješenja za efikasnije i ekonomičnije sprovođenje referenduma u RS, odnosno stvaranje pravnog okvira za organizovanje i sprovođenje izbora i to iz potrebe unapređenja izbornog procesa i jačanja povjerenja građana i izborni proces u RS”, saopšteno je nakon sjednice.

Odgovori su proslijeđeni Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, koji je i predsjednik odbora.

Podsjećamo, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer smatraju da ova dva zakona, posebno izmjene izbornog zakona RS zadiru u nadležnosti Ustava BiH, ali i izbornog zakona države BiH, pojasnio je Mirsad Duratović, potpredsjednik NSRS.

Narodna skupština RS oba zakona je usvojila 19. aprila, a Klub Bošnjaka deset dana kasnije pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, tvrdeći da oba zakona narušavaju Ustav, zakone i državne nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare