Vanjskopolitički odbor američkog Senata odobrio prijedlog Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana

Vijesti 17. apr 202411:49 0 komentara
Screenshot

Odbor za vanjske odnose američkog Senata odobrio je prijedlog Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana koji je predložila senatorka i predsjednica Pododbora za evropsku regionalnu sigurnost i saradnju Jeanne Shaheen. Shaheen je tom prilikom izjavila da, u slučaju da bude usvojen, ovaj zakon bi uspostavio niz mjera za rješavanje “koruptivnog i antidejtonskog ponašanja na Zapadnom Balkanu, stavljajući jasno do znanja da Sjedinjene Države neće tolerisati napore da se potkopaju mir i stabilnost u regionu”.

Napisala sam ovaj zakon kako bi se fokusirali na priliku da produbimo našu posvećenost i ulaganja u regionu jačanjem trgovinske i ekonomske saradnje i izoštravanjem američkih alata za rješavanje zlonamjernog uticaja, korupcije i drugih napora koji pokušavaju da potkopaju demokratske težnje u regionu”, izjavila je ona.

Zakon o demokratiji i prosperitetu zapadnog Balkana, između ostalog:

  • Uspostavlja regionalnu inicijativu za trgovinu i ekonomsku konkurentnost, koja bi podržala demokratsku otpornost, ekonomski razvoj i prosperitet u regionu.
  • Osniva inicijativu za borbu protiv korupcije koja usmjerava državnog sekretara da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.
  • Kodificira dvije izvršne naredbe SAD-a koje bi dale ovlaštenje za uvođenje sankcija protiv onih koji prijete miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i koji su uključeni u koruptivno ponašanje.
  • Podstiče univerzitetska partnerstva i inicijative mladih, podstiče angažman Mirovnog korpusa (Peace Corps) u regionu i podstiče Korporaciju za finansije za razvoj (Development Finance Corporation) da razmotri otvaranje ranije najavljene kancelarije u regionu.
  • Prepoznaje ključnu ulogu sajber sigurnosti u zaštiti kritične infrastrukture i suzbijanju zlonamjernih aktivnosti protivnika uključujući Rusiju i Iran.

Shaheen je predvodila tri kongresne delegacije u regionu u protekle dvije godine, a nedavno je predvodila delegaciju sa američkim senatorom Peterom Welchom (D-VT) u Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, gdje je održala uvodno obraćanje na Sarajevskoj sigurnosnoj konferenciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!