Odbrana optuženih za ubistvo civila 1992. došla u Jusiće, majke im blokirale put

Vijesti 21. jul 202220:01 7 komentara
Screenshot

U mjestu Jusići na području opštine Zvornik, jutros se dogodio incident koji je izazvao i brojne reakcije, ali i intervenciju policije. Prema informacijama koje su objavili mještani, jutros su u ovo mjesto stigli advokati optuženih za ratni zločin na ovom području koji se dogodio 27. maja 1992. godine, a u kojem je ubijeno 48 civila.

Kako mještanin navodi u videu koji je objavio na mrežama, oni su željeli da pogledaju kuće, podrume, štale i druge lokacije u Jusićima koje su pomenute u sudskom procesu. Posjeta je je bila nenajavljena i uznemirila je mještane, posebno majke žrtava. One su odlučile blokirati put advokatima.

Majke su poručile kako su oni došli da ih provociraju i da sole svježe rane u njihovom mjestu.

Prema riječima svjedoka u društvu advokata pojavio se i jedan od optuženika kojeg mještani Jusića terete za direktna ubistva njihovih najmilijih.

Snimak je na društvene mreže postavio Sadet Islamović iz ovog mjesta i sam svjedok u procesu koji se vodi u Sudu BiH.

Reakcije su bile burne na mrežama. Kantonalni odbor SDA pozvao je sve relevantne policijske agencije, Sud Bosne i Hercegovine koji vodi proces protiv optuženih, institucije međunarodne zajednice u našoj zemlji da “zaštite porodice žrtava od daljih maltretiranja i zlostavljanja od strane sistema manjeg bosanskohercegovačkog entiteta”.

“Izjednačavanje agresora sa braniteljima, neće nikada biti moguće i tu pored Drine biće Bosne i Hercegovine kao i u svakom drugom njenom dijelu.
Pozivamo vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta da se uzdrže od ovakvih i sličnih vrsta provokacija i maltretiranja jer na taj način neće doprinijeti ni mirnoj i stabilnoj budućnosti ni stanovništvu po kome taj dio Bosne i Hercegovine nosi ime”, naveli su u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare