Odgođena izvanredna sjednica Skupštine HNŽ-a na kojoj je trebala biti potvrđena nova vlada

Vijesti 23. okt 202308:40 0 komentara
N1

Prva izvanredna sjednica Skupštine HNŽ-a koja je bila zakazana za danas odgođena je, izvijestili su iz županijske skupštine.

Napomenuli su i da se odgađa planirano obraćanje medijima zakazano također za danas u 8,45 sati.

O zakazivanju sjednice i narednih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena, kazali su iz Skupštine.

Istovremeno, Županijski odbor SDP-a BiH HNŽ-a izrazio je žaljenje zbog odgađanja sjednice Skupštine na kojoj je trebala biti potvrđena nova županijska vlada.

“S obzirom na višemjesečne napore koje smo kao odgovorna politička stranka uložili na uspostavu Vlade HNŽ-a razočarani smo kršenjem dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je u petak sazvana izvanredna sjednica Skupštine HNŽ-a”, priopćili su iz Županijskog odbora SDP-a.

“Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNŽ-a. Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNŽ-a bude zastupljen i NES”, navode dalje iz SDP-a.

Dogovorenim sporazumom predviđeno je da ime jednog ministra usuglase isključivo SDA i SDP pa im je, kako kažu, neprihvatljiv zahtjev SDA da se taj resor ponudi NES-u.

“U ove pregovore smo ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na osobne animozitete, postignemo sporazum na programskim principima koji bi građanima naše županije omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu”, kažu iz SDP-a.

Ističu i da se NES HNŽ-a ne uklapa u programske ciljeve koje su proklamirali sporazumom, a pogotovo se “ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije za koje se cijelo vrijeme zalažemo”.

Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom na to da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu, naglašavaju iz SDP-a.

Na kraju zaključuju kako SDP BiH ostaje dosljedan programskim principima i sporazumu kojeg su usuglasili sa SDA i HDZ-om BiH, u interesu građana HNŽ-a i Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!