Odgovor Milanoviću: Malo ili nikako ne čita, njegov vokabular to pokazuje

Vijesti 27. jul 202217:01 2 komentara
Zoran Milanović (N1)

"Povodom posljednje izjave Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, u kojoj učesnike protesta ispred OHR-a naziva „unitarističkom ruljom“, potpisnici Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO javno osuđuju i sadržaj i ton poruke. Obzirom da Milanović malo ili nikako ne čita, što se uočava kroz njegov ulični vokabular, treba istaknuti da su oko Deklaracije okupljene 45 organizacije civilng društva, akademske zajednice i političke organizacije. Tu su predstavnici Bošnjaka, Srba, Hrvata, Jevreja, Roma i svih drugih građana BiH, iz oba entiteta I Brčko Distrikta. To je BiH koju predsjednik Hrvatske na njegovu žalost izgleda ne poznaje." saopštili su.

“Dok se sadržaj zvaničnih politika može razumjeti kao rezultat internih političkih procesa unutar države, ton i način na koji Milanović pristupa osjetljivom pitanju Ustava i Izbornog zakona BiH, nespojivo je sa diplomatskom praksom i ulogom Republike Hrvatske u okviru zakona i Ustava obje države.

Pitanje ustavnog uređenja je isključivo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine. Način na koji Milanović “brine” za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ne opravdava, a što je još važnije i ne doprinosi unutrašnjoj političkoj stabilnost, kao ni bilateralnim odnosima dvije zemlje. Izjavu Milanovića treba posmatrati u kontinuitetu politike koja u zbiru sa inicijativama i izjavama Premijera Republike Hrvatske A. Plenkovića predstavlja ozbiljnu diplomatsku kampanju usmjerenu protiv političke stabilnosti, suvereniteta i međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima.

Zvanična politika Republike Hrvatske, bilo u formi izjava i istupa Predsjednika ili Premijera, kao i principi djelovanja suprotni su temeljnim principima i idejama Evropske unije i Vijeće Evrope.

Postupanjem na način direktnog miješanja u unutrašnje odnose i pitanje prava i pozicije naroda, pa tako I hrvatskog, u okvirima Bosne i Hercegovine, usložnjavate procese, šteteći prvenstveno hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Napominjemo Milanovića da, u skladu sa Deklaracijom o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO (www.deklaracijabih.com), sve aktivnosti koje vode dodatnim etno-nacionalnim i teritorijalnim podjelama bh društva i države BiH su neprihvatljive.Sve promjene u BiH trebaju se odvijati u pravcu ostvarivanja punih ljudskih prava i sloboda svih građana i naroda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.” pište u otvorenom pismu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare