Odgovori Dragana Čovića u očekivanju sankcija

Vijesti 07. feb 202420:20 0 komentara
N1

Hoće li se Dragan Čović naći na američkoj crnoj listi pitanje je koje se provlači u javnosti nakon direktnih kritika američkog državnog vrha. Čović je danas odgovorio na optužbe o plinovodu Južna interkonekcija. Optužili su ga, uz ostalo, da zbog vlastitih interesa blokira projekat kojim BIH neće više biti ovisna o ruskom plinu. Odgovorio je i na optužbe Jamesa O' Briana, pomoćnika američkog sekretara da ništa nije uradio na ujedinjenju Mostara. Da li će biti dovoljno?

Dragan Čović danas je odgovorio strateškim partnerima, kako je nazvao američke zvaničnike. Pozvao je da se do kraja provede sporazum o Mostaru i donese statut grada čije je donošenje blokirano upravo zbog politika kojima je kumovala i njegova stranka u Gradskom vijeću Mostara. Da je politika podjela i dalje sveprisutna u djelovanju HDZ-a potvrdio je i danas predsjednik stranke svojim stavovima.

Sjedište nove plinske kompanije koja će rukovoditi Južnom plinskom interkonekcijom mora biti u Mostaru. Zašto ne u Sarajevu, zato što u BH Gasu nema nijednog Hrvata, I zato sto je kompanija bremenita sudskim prijavama, kaže predsjednik HDZ-a

Na direktne optužbe američke adminstracije koja je usput Čovića, a ne BH Gas optužila da pravi paralelizme zbog vlastitih finansijskih interesa, predsjednik HDZ-a odgovara kako je i njegov prijedlog zakona javna kompanija,..da će cijeli projekat zaživiti za sedam, osam godina, ali i da se u konačanici o svermu treba razgovarati.

Da li će se Dragan Čović naći na američkoj crnoj listi zbog Južne interkonekcije. Kritike su upućene direktno od američkog državnog vrha, posljednja od Jamesa O’ Briena, pomoćnika američkog sekretara za evropska pitanja. Uz ostalo da projekat blokiran zbog finansijskih interesa predsjednika HDZ-a.

Još jedna direktna kririka na račun HDZ-a mogla se iščitati prethodnih sedmica. Nakon sto je objavljen prijedlog izmjena Izbornog zakona, iz američke ambasade i OHR-a je upozoreno da to ne rješava presude Evropskog suda u Strazburu, i ne pretpostavlja fer i poštene izbore. I danas je nakon posjete Angeline Eichhorst u Sarajevu poručeno da je paket izbornog integriteta prioritet pred odluku Evropskog vijeća o otvaranju pregovora. No visoka evropska zvaničnica smatra da to trebaju uraditi domaći političari.. U Mostaru je Dragan Čović direktno pozvao Visokog predstavnika da ne nameće odluke jer to derogira evropski put BiH.

Veći dio svog obraćanja na vandrednoj konferenciji, predsjednik HDZ-a posvetio je partnerima, Kako je kazao, treba prestati politika nadmudrivanja i traženja alibija u onima koji mogu nametenuti odluke, aludirajući na stranke Trojke.

Zaboravio je spomenuti pritom obaranje hitne procedure Zakona o spriječavanju pranja novca od delegata SNSD-a u Domu naroda PSBiH kojim je izigran dogovor iz Laktaša. Tu je i činjenica da se predstavnici iz RS nisu pojavili na sjednici radnog tima za izradu Plana reformi zbog čega je jučer i zvanično reagovala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!