Odlasci, prelasci, osnivanje saveza: Stranačka preslagivanja u BiH u godini pred lokalne izbore (VIDEO)

Vijesti 05. okt 202319:12 0 komentara

Uvijek usaglašeni, bez disonantnih tonova, kadar HDZ djelovao je kao najsložniji. Ispostavilo se da je sve maska, te da se iza svega krije nezadovoljstvo zbog čega se u ovoj stranci počelo osipati članstvo. Stranku je napustio i stari kadar, delegat u Domu naroda PFBIH Ivo Tadić.

“Ovo se odnosi na nas u Žepču, sukobi u stranci traju 10 godina, ovo je otprilike došlo do kraja, vidjeli ste kako je to završilo. Meni je žao”, rekao je Tadić.

Možda najveće iznenađenje je razlaz između predsjednika HDZ-a i njegove dugogodišnje bliske saradnice Tonke Krešić, nezvanično zbog samostalnog djelovanja.

“Niko nije izbačen. To vam je dizinformacija da ja mogu izbaciti nekoga iz HDZ. Tamo je kazano da sam izbacio iz HNS, kako nekoga možete izbaciti iz HNS. Kada je u pitanju ta dama, koleginica, ja sam se njoj uredno zahvalio i zamolio je da više ne radi na projektima koje je do sada radila, a vežu se za HDZ. Radila je na desetak projekata”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Buru u SDP-u izazvala je kandidatura Irfana Čengića za načelnika Starog Grada. Ovu odluku podržao je i lider DF-a, no ne i sve kolege u SDP.

“Kada je u pitanju moja kandidatura najbitnija je podrška ljudi. I ono što će ljudi glasati 29. oktobra u to ne sumnjam”, rekao je Čengić.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BIH kaže: “Čengić je postao prepoznatljiv po tzv. izdvojenom mišljenju u svojoj stranci”.

Nakon što nije prihvaćena njegova kandidatura za predsjednika SDA Šemsudin Mehmedović najavio je, ne izlazak iz stranke, već formiranje političkog saveza. Novom kongresu prethodio je turbulentan period u SDA koji je obilježio niz odlazaka iz stranke. Novi Kongres, mogao bi vratiti neke, zbog sudskih procesa skrajnute kadrove, poput Asima Sarajlića.

“Ja sam smatrao i dalje smatram kako on ne bi trebao biti potpredsjedniks tranke Demokratske akcije, ne personalne prirode, ja čak imam korektan odnos sa gospodinom Sarajlićem. Mislim da bi izbor za potpredsjednika bio loša poruka i bazi SDA i generalno javnosti”, rekao je Haris Zahiragić, član SDA.

Nakon smjene iz UO KCUS-a Lejla Salihagić Brčić juče je optužila optužila Našu stranku i Edina fortu,između ostalog i zbog raspuštanja odbora u Lukavcu.

Edin Forto, predsjenik Naše stranke odgovara: “Svako ima pravo na svoje mišljenje, trudim se da stranku vodim na najtransparetniji mogući naćin. Odluke se donose transparentno, organi stranke funkcionišu i to je to.”

A kako stranke zaista funkcionišu, pokazaće se, na prvom narednom testu, lokalnim izborima 2024.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!