“Odlaskom Hrvata iz BiH Hrvatska bi bila izložena, otvorena tema 3. entiteta”

Vijesti 28. maj 202108:56 > 09:089 komentara
Izvor: YouTube Screenshoot

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Republike Hrvatske kazao je da je BiH jedna od glavnih prioriteta zbog Hrvata te da su bh. Hrvati jedini zagovornici ulaska BiH u EU. Istakao je kako je RH u EU otvorila temu "trećeg entiteta" i skrenula pažnju na "unitarizam većine bošnjačkog naroda". Jandroković i voditelj Marko Ljubić u emisiji "Budnica" kazali su da bi odlaskom Hrvata iz BiH "Hrvatska bila izložena".

“Hrvatska država i državnost neće biti cjelovita i zaokružena dok se ne osigura primjeren suvereni status hrvatskog naroda u BiH, status nacionalnih manjina u Srbiji i cijelom okruženju Hrvatske kakav mi dajemo ostalim nacionalnim manjinama. Poseban naglasak je na BiH. Hrvati su tamo konstitutivni narod za razliku od ostalih država. Nama je BiH zbog Hrvata jedna od glavnih prioriteta i bit će sigurno svakoj vladi i vlasti u RH”, rekao je Jandroković.

Pokušaj dominacije bošnjačkog naroda

Kazao je kako su 1990-ih godina “željeli optužiti Hrvatsku za podjelu BiH”. Dodao je kako je “onda došao Dejtonski sporazum koji nije bio idealan, ali je zaustavio rat i osigurao konstitutivnost hrvatskom narodu”.

“Ali, praksa je donijela nešto drugo – pokušaj dominacije bošnjačkog naroda u FBiH i RS koja sve više pokazuje tedencije prema odvajanju od BiH. Mi smo sve vrijeme skrbili o poziciji Hrvata u BiH, ali nismo mogli ići dalje od onoga što je realno. Bilo je prigovora zašto ne govorimo glasno o trećem entitetu. To nikada nije bila službena politka Hrvatske zato što u onom trenutku nije moglo biti ostvareno jer su međunarodne okolnosti bile takve. I svaki put kada bi došao poticaj Hrvatske da se raspravlja o trećem entitetu, dolazile su najave sankcija”, rekao je Jandroković.

“Odlaskom Hrvata iz BiH Hrvatska bi bila izložena”

Istakao je kako je Hrvatska ulaskom u EU otvorila te teme u Evropskoj komisiji i EU te da su “počeli ukazivati na unitarizam značajnog dijela bošnjačkog naroda, politiku Rs koja teži odvajanju i na to da su Hrvati u BiH jedini zagovornici evropskih integracija”.

“Ulaskom BiH u EU Hrvati će zasigurno najbolje zaštititi svoj status. U tome ćemo im i dalje pomagati. Vidjeli ste non paper koji smo nedavno predstavili. Želimo da Hrvati tamo ostanu. Odlaskom Hrvata iz BiH taj prostor bi ostao prazan. Ko bi u njega ulazio? Ne novi Hrvati nego neki drugi, što bi, naravno, približavalo se Jadranskom moru”, rekao je nedoročeno Jandroković, a voditelj dodao “izlagalo Republiku Hrvatsku”.  Potom je Jandroković nastavio: “Razumijete. Neću ići do kraja. Svima je jasno šta govorim. Nama je vitalni nacionalni interes da Hrvati ostanu u BiH i budu jednakopravni konstitutivni narod. U kojoj formi, vidjet ćemo”.

“Nije lako ostvariti svoj cilj dok se ne stvore okolnosti”

Naglasio kako “u ovom trenutku nijedna opcija nije isključena”

“Vidjet ćemo šta će donijeti novi odnosi velikih međunarodnih igrača. Interes SDA 1990-ih bio je ogroman, onda je pao, sada se navodno vraća. Rusija ima tradicionalne interese, Turska, muslimanske zemlje imaju interese prema BiH. Nije lako ostvariti svoj cilj dok se ne stvore okolnosti”, zaključio je Jandroković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar