Odlučeno je da se ne odluči

Vijesti 20. maj 202419:19 1 komentar

“Tresla se gora, rodio se miš”, bar do sutra kada bi se konačno trebao čuti stav vladajućih u Republici Srpskoj o učešću na predstojećim lokalnim izborima. Iako bez opozicije, danas je održan sastanak predstavnika stranaka zastupljenih u entitetskom parlamentu na kojem ništa nije odlučeno.

Iako su se neki gosti na pozivu zahvalili, odbijajući ga i prije nego što je zvanično upućen, sastanak je ipak održan. Na njemu predstavnici stranaka vladajuće koalicije i političkih opcija zastupljenih u lokalnim parlamentima. Iako su svi očekivali odluku odlučeno je da se ne odluči.

“Nismo donijeli odluku. Mi smo dobili neku vrstu dogovora sa njima da ono kako mi odlučimo sutra na koaliciji da ćemo to poštovati i da ćemo sutra obznaniti svoju odluku. Da sve podsjetim šta je bila namjera, namjera je bila da se izbori odlože dok ne stupi na snagu zakon Republike Srpske”, kaže Nenad Stevandić (US).

Ali tu namjeru, čuće se dalje kroz izlaganja, koče opozicionari odnosno SDS, PDP, Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića i Jelena Trivić sa Narodnim frontom. Vladajući ih optužuju za šurovanje sa Schmidtom i stranim ambasadama. Za razliku od opozicionara s njima su za isti sto sjeli predstavnici pojedinih stranka na lokalu, uključujući i “Šešeljeve radikale” koji imaju sve spremno za odlazak u Sarajevo i prijavu na izbore.

“Rado ne bih išao, ali smatram da najveći gubitnici, ako ne izađu na ove izbore može da bude vladajuća koalicija i građani Republike Srpske koji neće imati za koga da glasaju”, ističe Dragan Đurđević, SRS.

Ključna će, dakle, biti riječ lidera najveće stranke – Milorada Dodika koji je i predsjednik Republike Srpske. On u izjavama sve opcije i dalje drži otvorenim, ali u obraćanju prvo govori o nelegalnosti Schmidta, a onda o navodnom kukavičluku opozicionara, za koje ima i novi naziv.

“Radije bi uhvatili neki kabal za struju ili se bacili u septičku jamu, ja im preporučujem da to urade. Miličević, Borenović, Trivićeva i Vukanović nisu opozicija nama u vlasti, nego su opozicija Republici Srpskoj i svakom njenom budućem postojanju. Kao što postoje u jednom dijelu Kurtijevi Srbi na Kosovu, oni su ovdje Schmidtovi Srbi i oni nisu Srbi u nacionalnom smislu”, smatra Dodik.

Lično je, tvrdi Dodik i dalje za bojkot izbora, ali saslušaće, kaže i drugačija mišljenja ne isključujući mogućnost promjene stava:

“Ako se prihvati da se ide na izbore biće iznuđen čin koji će ići na to da se spasi dignitet Republike Srpske, onemoguće podjele i eliminišu Schmidtovi Srbi sa političke scene u Republici Srpskoj”.

Nije se dugo čekalo na reakcije opozicionara. Mahom su iste, stav Dodika odbacuju, a poput lidera PDP-a pitaju:

“Šta je sa novcem za izbore koje je SNSD-ov ministar Amidžić uplatio po Schmidtovim instrukcijama? Pa oni uplaćuju sredstva za održavanje izbora, a mi im krivi što su izbori raspisani”.

Na sličan disbalans učinjenog u odnosu na izgovoreno u redovima vlasti, ukazuju i oni koji cijeli proces posmatraju sa strane, analizirajući postupke.

“U suštini mogli bismo čitavu politiku SNSD i njihovih koalicionih partnera oko Izbornog zakona krstimo sa ‘tresla se gora rodio se miš’, na kraju će izaći na izbore po Schmidtovom zakonu”, mišljenja je politički analitičar Velizar Antić.

Buduću da, formalno, Schmidtov mandat ne priznaju, po mnogima bi izlazak na izbore po nametnutnim pravilima značio legitimizaciju Nijemca u Kancelariji visokog predstavnika. Na predstojećem sastanku trebao bi biti zauzet i konačan stav o Izbornom zakonu Republike Srpske.

Iako je usvojen u NSRS na snagu još nije stupio. To stupanje odlaže procedura u Vijeću naroda. Klub Bošnjaka podnio je veto koji u Vijeću naroda nije prošao pa će sve pred zajedničku komisiju sa Narodnom skupštinom, a vjerovatno i pred Ustavni sud Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare