Odluke NSRS umjesto liftom i dalje idu stepenicama

Vijesti 24. jan 202320:26 1 komentar

Sve je novo, a ništa novo nije. U Vijeću naroda Republike Srpske Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti nije dobio podršku u Klubu Bošnjaka. To bi moglo biti iznenađenje za one koji su očekivali da ova institucija postane “protočni bojler” za odluke iz Narodne skupštine, nakon što su stranke iz Pokreta za državu ušle u vladajuću koaliciju na nivou entiteta.

Na drugoj sjednici Vijeća naroda Republike Srpske u novom sazivu, prvo obaranje akta koji tretira vruću temu u Bosni i Hercegovini. Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj nije dobio potrebnu podršku.

“Obzirom da danas u Klubu Bošnjaka je bilo šest delegata potrebna većina za zakon je bila pet. Bilo je četiri protiv, dva za. Glasalo se o podršci zakonu, zakon nije dobio potrebnu podršku u Klubu Bošnjaka”, kazao je Alija Tabaković, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS:

Za većinu u Klubu Bošnjaka sporni zakon, donesen je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, 28. decembra prošle godine, nakon što je zakon gotovo identičnog sadržaja osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Jedno od dvoje iz Kluba Bošnjaka koji su podržali tekst zakona bila je predsjedavajuća Vijeća naroda. SNSD-ova Srebrenka Golić.

“Nijedan vitalni interes bilo kojeg naroda koji živi ovdje nije ugrožen. Ovdje se govori o nepokretnoj imovini koju koriste javne vlasti. Zar je moguće, npr. Zakon o šumama i šumskom zemljištu u Brčko distriktu je uknjiženo na Brčko distrikt. Kad je u pitanju federalni zakon o šumama i šumskom zemljištu stoji u zakonu da je to državna imovina, a koja je u vlasništvu Federacije. Pravnik sam, voljela bih da mi to neko protumači”, kazala je Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS.

Prema tekstu zakona, nepokretna imovina koju koriste vlasti, javna preduzeća i druge službe koje je osnovala Republika Srpska “po sili zakona” pripadaju njima. Za svoj stav o povredivosti vitalnog interesa zbog takvog zakona, većina u Klubu Bošnjaka podršku nalazi u odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je naveo da entitet nema nadležnost za regulisanje državne imovine, čemu se vlast u Banjaluci oštro protivi.

“Vlada je na tom planu uradila svoj posao i napravila zakon. Narodna skupština ga je usvojila i on stupa na snagu, a institucije će ga sprovoditi. Dakle, nisam previše zabrinut oko toga i očekujem da se navedeni akt sprovodi kao svi takvi propisi u Srpskoj”, kazao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Izostanak podrške zakonu u Vijeću naroda ruši očekivanja o “protočnosti” u toj instituciji za odluke iz Narodne skupštine. Zakon je ostao bez podrške uprkos tome što u Klubu Bošnjaka SNSD ima većinu sa delegatima iz Pokreta za državu, koji je dio vladajuće koalicije.

“Svi su očekivali da će delegati SNSD i BH Zelenih, odnosno SDP-a glasati isto i da će na drugoj strani biti tri delegata SDA po svim pitanjima. Međutim vidjeli smo kad je ovaj zakon u pitanju da to nije bilo tako i da je ipak većina bila delegati SDA, BH Zeleni i SDP”, kazala je novinarka Ljiljana Smiljanić.

Pa se može očekivati da ponovo, tu i tamo, vladajući provuku ideju iz prošlosti, o izmjeni Ustava i ukidanju Vijeća naroda. U ovom sazivu to, ipak, nije realno, jer bez Pokreta za državu SNSD nema dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini.

Po formiranju novog saziva Vijeća naroda Republike Srpske zbog situacije u Klubu Bošnjaka svi su očekivali da odluke iz Narodne skupštine preko ove institucije idu liftom. Ipak one i dalje idu stepenicama, pa se očekuje da zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda zasjeda u narednih sedam dana. U odnosu na ranija iskustva može se očekivati da ta zasjedanja proteknu bez ishoda, da sve ponovo završi na Ustavnom sudu Republike Srpske i uz ponovo isti zaključak da se ne radi o povredi vitalnog interesa.

Pa će opet sve završiti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, jer su podnošenje apelacije odmah po donošenju zakona najavili članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare