Osobe sa invaliditetom FBiH: Vlast nas diskriminiše, spremamo nove proteste

Vijesti 04. feb 202317:36 2 komentara

Predstavnici osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine najavljuju nove proteste, ali i krivične i prijave protiv nadležnih, dva mjeseca nakon protesta koji su organizovali ispred sjedišta Vlade Federacije. Brojni zahtjevi i urgencije predstavljeni sada do danas nisu ispunjeni. Poručuju da neće dozvoliti da ih vlast nastavi diskriminisati i ugrozi im egzistetnciju.

Od devet zahtjeva koje su iznijeli na protestima prije tačno dva mjeseca, nijedan nije ispunjen – ogorčeni su predstavnici osoba sa invaliditetom. Sistemska diskiminacija i život na ivici siromaštva kojem su izloženi svakim danom prima nove dimenzije. Između ostalog, iz parlamentarne procedure traže hitno povlačenje Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba s invaliditetom.

“Svakodnevno primamo preko deset poziva, što se tiče osnovnih životnih potreba građana osoba sa invaliditetom, koje nisu u mogućnosti sebi priuštiti osnovne životne namirnice”, kaže Adnan Dervišević iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH.

Predstavnici ove populacije podsjećaju da su invalidnine i ostale naknade iz budžeta samo dio priče o obavezama koje vlasti ignorišu.

“Oni koji imaju najveće naknade među nama imaju 384 KM. Kada bi to sada uporedili sa civilnim žrtvama rata i s ratnim vojnim invalidima shvatili bi da je razlika drastična”, dodaje Edo Čelebić iz Unije.

Osim što je ovogodišnjim budžetom Vlada diskrininisala osobe sa invaliditetom, ostavila ih je uskraćene čak i za jednokratnu novčanu pomoć, koju su dobile brojne druge kategorije društva čime su, barem malo, ublažene posljedice inflacije.

“Ja sam dosta putovala u Švedsku, Njemačku, vidjela sam kako naše kolege tamo žive, koje benefite imaju, a mi nismo ni drugorazredni građani po ovome svemu, apsolutno nas na mapi nema. Kad smo već došli do te tačke da nema rješenja, moramo s eponovo organizovati. Već sam se malo i umorila, ali neću odustati dok ovaj problem sad ne riješimo”, kaže Zora Mikulić iz Udruženja osoba sa invaliditetom ZHK.

Iako su nade polagali u resornog ministra, osim načelnog razumijevanja, na konačno održanom sastanku, ništa drugo nije ponudio.

“Morali smo da organizujemo proteste u Tuzlanskom kantonu jer stupanjem na snagu u oktobru, federalnog zakona koji oni na sva zvona iznose da je dobar i dali su 106 miliona KM, 90% djece sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom isključeno je iz prava na dječiji doplatak”, ističe Vahidin Nurikić iz Udruženja građana “IMAM PRAVO”;

Predstavnici Unije nadležnima su dali rok od 60 dana za zakazivanje tematske sjednice Predstavničkog Parlamenta FBiH, radi poboljšanja njihovog položaja. U borbi za očuvanjem dostojanstva i ostvarivanje svojih prava, protiv resornog ministra najavili su i krivične prijave, ali i novi proteste. Podsjećamo, BiH je 2010. godine ratifikovala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom Ujedinjenih nacija. Ipak, na zaštiti i uklananjanju diskriminacije u praksi nije mnogo učinjeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare