Oglasila se Misija OSCE-a o incidentu u Banjoj Luci

Vijesti 09. mar 202313:09 0 komentara
N1

Osmomartovski marš u Banjoj Luci jučer obilježili su i incidenti, a osuda je stigla iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovine, iz koje su pozvali vlasti da počinitelje privedu pravdi.

Osuđujemo napad na učesnike mirnog okupljanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u Banjoj Luci. Ovakvi napadi su apsolutno neprihvatljivi. Vlasti imaju odgovornost da zaštite učesnike od nasilja, pozivamo ih da djeluju brzo i počinitelje privedu pravdi”, navodi se u saopštenju.

Inače, tokom šetnje, koja je održana u centru grada, od Narodnog pozorišta do Trga Krajine, pojedinci su učesnicama i učesnicima dovikivali pogrdne riječi, a oteta im je i zastava u duginim bojama.

Osmomartovski marš u Banjaluci: Snažne poruke u sjenci incidenta (FOTO)

Radi se o prvom incidentu u proteklih 12 godina koliko se ovaj događaj održava.

“Ružna poruka koju smo čuli je najbolji znak koliko smo mi kao društvo i konzervativni i duboko ogrezli u partijarhat i nespremni na bilo koji vid tolerancije i upravo zato svake godine i jeste Osmomartovski marš da bismo skrenuli pažnju javnosti cjelokupnog društva na položaj žena”, rekla je Gordana Katana, novinarka i aktivistkinja, jedna od organizatorki Osmomartovskog marša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!