EU o Dodikovom odlasku kod Putina: Naši saveznici ne putuju u Rusiju

Twitter/ Igor Dodik

"Evropska unija je bila kristalno jasna prema našim partnerima: odnosi sa Putinovom Rusijom ne mogu biti uobičajeni i u sjenci su ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu", rekli su u Evropskoj komisiji na pitanje N1 o posjeti Milorada Dodika Moskvi i sastanku sa Vladimirom Putinom.

Oni podsjećaju da je EU u više navrata poručila da je da je održavanje bliskih veza sa Rusijom nespojivo sa EU integracijama, što je u ponedjeljak ponovio i potpredsjednik Evropske Komsije Josep Borrell, nakon sastanka Evropskog veća za vanjske poslove.

Kako su naveli, Evropska unija želi da računa na sve zemlje kandidate kao pouzdane evropske partnere koji njeguju zajedničke principe, vrijednosti, sigurnost i prosperitet.

Dodik konačno uručio orden Putinu

“Ne zaboravimo da je Putin taj koji naređuje i nadgleda masovno kršenje Povelje UN i ljudskih prava u Ukrajini, gdje Rusija čini zvjerstva neselektivno gađajući civile i civilnu infrastrukturu, pljačkajući ukrajinsku imovinu i teritorije ili kidnapujući djecu”, naveli su u EU komisiji za N1.

I iz Delegacije EU u BiH su odgovorili za N1 da održavanje bliskih veza s Rusijom nije u skladu sa EU putem.

“Kako je visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell rekao nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove u ponedjeljak, na kojem su učestvovali i ministri vanjskih poslova sa Zapadnog Balkana, održavanje bliskih veza s Rusijom nije u skladu sa EU putem. Također, prilikom posjete Sarajevu prošle sedmice na Političkom forumu na visokom nivou, komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi je vrlo jasno rekao: ‘naši saveznici ne putuju u Rusiju’. Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, izazvao je ogromnu patnju za narod Ukrajine, podriva evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost i odgovoran je za poskupljenja koja pogađaju najugroženije u društvu, uključujući i BiH”, istakli su iz Delegacije EU za N1.

Napomenuli su da su najviši zvaničnici EU  istakli da je mjesto BiH u EU.

“EU je unija vrijednosti, a na njenom putu ka EU, od BiH se očekuje da se uskladi sa politikama EU, uključujući sve odluke o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU. Pozivamo lidere u BiH da iskoriste priliku koja predstavlja novi zamah u proširenju EU da preduzmu korake koji bi omogućili BiH da ostvari napredak na putu ka EU i da se suzdrže od djelovanja koje je u suprotnosti ne samo s vrijednostima EU, već i cijelog demokratskog svijeta, koji se ujedinio u osudi ruskog ilegalnog, brutalnog, neopravdanog, neisprovociranog i nemoralnog rata u Ukrajini”, navedeno je.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer je uručio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Orden Republike Srpske na ogrlici, za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema RS-u, koji mu je dodijeljen povodom 9. januara, neustavnog datuma proslave Dana RS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare