Oglasio se FUP nakon navijačkih nereda: Nismo uključeni u održavanje javnog reda i mira u KS, MUP nije tražio našu ispomoć

Vijesti 03. mar 202418:58 0 komentara
F.Z./N1

S obzirom na veliki broj upita medija o osiguranju sportskog događaja u Sarajevu, a koji su upućeni federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku i direktoru Federalne uprave policije Vahidinu Munjiću, iz Federalne uprave policije su obavijestili, da ni na koji način nisu uključeni u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevu na dan održavanja derbi utakmice između FK „Željezničar“ i FK „Sarajevo“.

“Za fizičko, operativno i saobraćajno osiguranje kao i planove osiguranja nadležana je direktno Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo čiji je zadatak sprječavanje inicidenata koji bi negativno utjecali na stanje sigurnosti i javni red i mir u Kantonu Sarajevu”, navode iz FUP-a.

Što se tiče pitanja zbog čega Federalna uprava policije nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo, obavještavaju kako Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nije tražila ispomoć Federalne uprave policije u ovom pogled.

Na kraju su poručili da Federalna uprava policije, a posebno Specijalna policijska jedinica Federalne uprave policije, spremni su pružiti pomoć svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova kada je riječ o održavanju javnog reda i mira za vrijeme trajanja visokorizičnih sportskih događaja.

Podsjetimo, večeras se na stadionu Grbavica igra derbi 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu između FK Željezničar i FK Sarajevo, a utakmica će biti odigrana bez navijača gostujućeg tima zbog navijačkih nereda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!