Oglasio se Svjetski židovski kongres povodom godišnjice genocida u Srebrenici: Bol je i dalje prisutna u BiH

Vijesti 11. jul 202415:30 2 komentara
Pixabay

Svjetski židovski kongres se oglasio danas povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, istaknuvši kako su godine prošle od genocida, ali da je bol i dalje prisutna u Bosni i Hercegovini. Pozvali su na nastavak obilježavanja ovog "mračnog poglavlja u historiji".

Danas, na godišnjicu genocida u Srebrenici, prisjećamo se žrtava nakon što su snage bh. Srba masakrirale 8.000 muškaraca i dječaka bh. Muslimana u julu 1995. godine. Godinama Svjetski židovski kongres radi sa Memorijalnim centrom Srebrenica i organizacijama na terenu kako bi zagovarao nastavak istraživanja, edukaciju i obilježavanje ovog mračnog poglavlja u historiji“, saopšteno je.

U videu koji je objavljen uz saopštenje, između ostalog se navode i činjenice vezane za ovaj zločin iz jula 1995.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, kao i sudovi u Europi, do sada su osudili 48 osoba za genocid u Srebrenici. Među njima su Radovan Karadžić, bivši predsjednik RS, i Ratko Mladić, koji je komandovao vojskom RS. Mnoge od žrtava do danas su neidentifikovane, a porodice nisu mogle održati prikladan ukop za svoje voljene.  Godine su prošle od genocida u Srebrenici, ali bol i gubitak su i dalje prisutni u Bosni i Hercegovini. Svijet se mora prisjećati kako bi se u budućnosti izbjegla zvjerstva”, saopšteno je iz kongresa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare