OHR: Gradonačelnik Mostara se treba birati tajnim glasanjem

Vijesti 08. feb 202116:03 > 16:21 4 komentara
N1

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) odlučio je da se izbor gradonačelnika Mostara vrati na početak, tačnije da se prvi čovjek Grada Mostara bira tajnim glasanjem. Potvrdio je to Faktoru Salem Marić, predsjednik SDA Mostar i dopredsjedavajući gradskog vijeća Mostara.

To praktično znači da je Inzkova preporuka da se prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara u Gradskom vijeću, koji je bio javan, poništi te da se ponovo bira na tajnom glasanju, piše Faktor.

Inzko je pozdravio ponovno uspostavljanje demokratije u Mostaru, ali isitiče da je “prisiljen intervenirati kako bi podsjetio gradske vijećnike da će se izbori za gradonačelnika morati provesti u skladu sa Statutom Grada Mostara, a naročito u skladu sa stavom 1. člana 36. Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko ovim statutom nije drugačije utvrđeno”.

“Podsjećam vas s tim u vezi da sam prethodno jasno iskazao svoje mišljenje u vezi sa primjenom ove odredbe na izbor gradonačelnika Grada Mostara u svojoj Odluci kojom se ukida Zaključak Gradskog vijeća Grada Mostara br. 01-02-10/09 od 29.01.2009. godine i kojom se nalaže održavanje izbora gradonačelnika Grada Mostara, donesenoj 30.10.2009. godine. Obaviješten sam da su se tokom rasprave u Gradskom vijeću pojedini vijećnici izjasnili protiv usvajanja zaključka o javnom glasanju, pozivanjem na moju odluku iz 2009. godine. Žalosno je to što je uprkos takvim intervencijama Gradsko vijeće ipak odlučilo podržati usvajanje zaključka i nastaviti s prvim krugom glasanja za izbor gradonačelnika, kršeći važne odredbe Statuta Grada Mostara”, naveo je Inzko.

Naglasio je kako je “imperativ da novoosnovano Gradsko vijeće vrati povjerenje građana u ovo izborno tijelo”. Dodaje da je “od vitalnog značaja da se poštuje vladavina prava i osigura da ključna tijela i funkcioneri poput npr. gradonačelnika, biraju u skladu sa Statutom Grada Mostara, osiguravajući ne samo demokratski legitimitet već i zakonitost njegove funkcije kako bi se spriječila buduća pravna osporavanja pred sudovima”.

“Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora, pozivam vas da poduzmete potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se reguliraju izbori gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cjelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom 1. člana 36. navedenog Statuta. Poštivanje vladavine prava najbolje služi interesima građana koji su vas izabrali na ove važne funkcije. Građani Mostara zaslužuju gradonačelnika koji uživa podršku i legitimitet, što je moguće postići isključivo ako je takva osoba izabrana u skladu sa Statutom Grada Mostara”, poručio je Inzko.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare