OHR: Izvještaji visokog predstavnika objavljeni i dostupni i poslanicima u NSRS

Vijesti 18. feb 202110:22 > 10:25 5 komentara
N1

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je zaključak u kojem od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka, traže da podnese izvještaj o provođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma od 1995. - 2020. godine.

Rok za dostavljanje tog izvještaja Skupštini na razmatranje je 90 dana, navodi se u usvojenom zaključku NSRS. Zahtjev za podnošenje izvještaja je tačka koju je, u ime Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke Milorada Dodika, predložio šef tog kluba Igor Žunić.

“Članom 2. tačka 1. stav f Aneksa H Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH je propisano da će Visoki predstavnik vezano za zadatke koji su navedeni u sporazumu izvještavati periodično o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma (vezano za sporazum) Ujedinjenje narode, Evropsku uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije”, zaključeno je na sjednici.

Upitali smo Ured visokog predstavnika Bosne i Hercegovine da li će podnijeti izvještaj o provođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma od 1995. – 2020. godine.

“Izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na web stranicama UN-a i OHR-a, te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini RS”, naveli su za N1 iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Usvojen je i zaključak Kluba poslanika Ujedinjene Srpske kojim se od predstavnika međunarodne zajednice traži da svojim autoritetom spriječe najavljeno imenovanje novog Visokog predstavnika i omoguće zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u 2021. godini”, saopšteno je iz Narodne skupštine RS-a.

Visoki predstavnik u BiH uputio je 2. februara pismo predsjedniku i šefovima svih klubova u NSRS u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

​O Inzkovom zahtjevu NSRS nije raspravljala.