OHR: Odluke od 2. oktobra ne utječu na izbore, reforme i dalje neophodne

Vijesti 04. okt 202216:22 0 komentara
N1 (OHR)

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini oglasio se danas povodom nedoumica nastalih u javnosti nakon odluka koje je visoki predstavnik donio na dan Općih izbora, a kojima se uvode izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Odluke viokog predstavnika od 2. oktobra odnose se na funkcioniranje institutcija FBiH, pojednostavljenje procesa formiranja vlasti, ukidanje blokada i zlouporabe mehanizama zaaštite u zakonodavnim i pravosudnim tijelima. One ni na koji način ne utječu na volju glasača i rezultat Općih izbora 2022.”, poručeno je iz OHR-a.

Naglašava se kako “izbori pripadaju glasačima”, te podsjeća kako je visoki predstavnik više puta naglašavao da će inzistirati na poštivanju provedbi volje glasača u postupku formiranja vlasti, “što nije bio slučaj u Federaciji BiH u protekle četiri godine”.

Odgovarajući na tvrdnje da visoki predstavnik diskriminira “Ostale” jer se odluke koje je donio ne odnose na izbor članova Predsjedništva i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, iz OHR-a navode kako pravo da mijenja odredbe Ustava BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, pripada isključivo Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema tome, odluke od 2. oktobra nisu dio velike izborne reforme koja je i dalje neophodna kako bi ispunila svoje međunarodne obaveze i uklonila diskriminaciju iz izbornog procesa. Visoki predstavnik je više puta pozivao Parlamentarnu skupštinu BiHda se hitno pozabavi ovim pitanjem, te stoga predlaže novoizabranom sazivu da donese brzu odluku u provedbi presude Sejdić-Finci i drugih presuda”, ističe se u saopštenju.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt je u nedjelju nedugo nakon zatvaranja većine birališta u BiH objavio odluku pod službenim nazivom “Mjere za poboljšanje funkcionalnosti Federacije BiH”. Detalje odluke pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!