OHR: Ponovna kriminalizacija klevete je napad na prava građana RS

Vijesti 21. jul 202312:41 0 komentara
F.Z./N1

Izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima se ponovno kriminalizira kleveta predstavljaju napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime, saopćeno je iz OHR-a u BiH.

Istaknuto je kako se ovim izmjenama ograničava sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva.

“Ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzuriraju medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ušutkaju neistomišljenike. Čak i bez drakonskih sankcija, ovim izmjenama se otvara put za upitne krivične postupke i degradaciju slobode i demokratije na štetu građana Republike Srpske”, navodi se u saopćenju.

Dodaju kako ove izmjene također predstavljaju korak unazad na putu ka članstvu u EU, budući da nisu u skladu sa 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

“OHR će pažljivo pratiti ovu temu, sa čvrstim uvjerenjem da, u demokratskom društvu, građani trebaju biti u mogućnosti slobodno izraziti svoje mišljenje i onda kada to mišljenje nije u skladu sa zvaničnim politikama vlasti. Također će biti u bliskom kontaktu sa svim relevantnim međunarodnim akterima u vezi s ovim pitanjem. Zaštita slobode izražavanja i slobode mišljenja, kao i neometana sloboda medija da izvještavaju o činjenicama, temeljni su aspekti Ustava BiH, te tako i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, stoji u saopćenju OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!